Mudah ‘Terbabas’ Bila Belajar Online? Ikut tips ni

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Keterpaksaan untuk belajar secara online dalam norma baharu ini buatkan pelajar dan bisnes yang bermodulkan education & training contohnya perlu akur dengan arahan kerajaan.Tiada lagi himpunan di sekolah, pusat pendidikan atau pusat latihan secara beramai-ramai yang akan memudahkan virus tersebar. 

 

Selaras dengan itu, banyak pusat dan bisnes pendidikan yang ambil inisiatif untuk laksanakan kelas online sehingga virus ini reda. Tak kurang juga banyak sesi webinar dan live dijalankan bagi memastikan proses pembelajaran tetap berlangsung dengan sempurna. 

 

Tapi, kelas online di rumah bertemankan keempukan tilam dalam kamar peribadi akan mendorong pelajar atau peserta lena dibuai mimpi diselimuti pula dengan gangguan sosial media pasti mudah untuk diri hanyut dibuai keronokan abadi hingga lupa matlamat dan goal yang dah lama dihajati. 

 

Malah, mereka juga susah nak fokus kerana terlalu banyak gangguan dari isi rumah yang menyebabkan ilmu disampaikan tidak dapat diserap dengan baik. 

 

Kesannya, ilmu tak dapat diapply dengan efektif di dalam ujian, bisnes, kehidupan dan sebagainya. 

 

Rugi betul bila dah diberi kemudahan untuk belajar dari rumah tanpa perlu keluarkan wang untuk transportation tapi disia-siakan oleh hawa nafsu sendiri! Nak pastikan anda terus fokus dan tak mudah ‘terbabas’ dalam kelas online? Anda wajib ikuti 7 tips ini!

photo6291671032288881293

1.Switch off gadget dan notification sosial media anda

 

Manusia sekarang ketagih scroll gadget. Leka scroll sosial media hingga sedar-sedar dah berjam-jam lamanya. Nak fokus belajar secara online? Tutup notification sosial media atau nak lagi fokus switch off terus gadget anda tu.

 

2. Set matlamat harian dan matlamat long term. Buat jadual dan tetapkan dateline
If you fail to plan, you are planning to fail! Atau bahasa melayunya jika anda gagal merancang anda sedang merancang untuk gagal. Jadi, set kan apa matlamat harian dan long term goal anda. Tetapkan dateline bila sepatutnya anda capai goal yang anda dah set kan tu. Buat jadual untuk paksa anda disiplin kan diri. 

 

 

3. Reward diri jika anda dah berjaya capai sesuatu goal!
Bila dah buat jadual, dan setkan matlamat harian dan long term goal mesti anda rasa sangat puas bila satu goal anda dah tercapai kan. So, it’s time to reward yourself! Ingat, we are only human. You deserve it!

 

 

4. Create study group secara online untuk beri motivasi and support sesama sendiri
Cari rakan-rakan yang komited untuk belajar untuk buat study group sesama sendiri. Jangan lupa, circle yang bagus dan berkualiti akan bantu anda untuk sama-sama bersaing secara sihat untuk berjaya. 

 

5. Beritahu rakan apa goal anda jadi mereka boleh bantu untuk remind anda dari terus bertangguh!
Ceritakan kepada study mate anda untuk terus remind kan apa goal anda. Takpa, ceritakan sahaja. Rakan yang baik tidak akan sesekali merendah-rendahkan rakan lain. Mereka akan terus bagi support untuk sama-sama berjaya!

 

6. Kuncikan diri di dalam bilik dan letak papan tanda ‘Do Not Disturb’
Sebelum buat step di atas, terangkan kepada semua isi rumah anda sedang hadir kelas online. InshaAllah, jika anda terangkan dengan jelas ahli keluarga atau rakan-rakan anda pasti akan faham dan tak ganggu anda. 

 

7. Siapkan kudap-kudapan dan have a coffee break!
Asyik menguap hingga mengalir air mata? Siapkan kudap-kudapan di sisi anda dan have a coffee break! Buat senaman ringan untuk pastikan anda kekal segar.

 

 

Pastikan anda lakukan 7 perkara ini sebelum dan semasa kelas online anda. 
Dapat sesuatu? Semoga bermanfaat! 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!