fbpx

Fokus jaga stokist, seller kudap-kudapan ini berjaya 4X gandakan sales

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Anak muda ini baru berusia 23 tahun. Dah 3 tahun berniaga handmade chocolate nestum yang diberikan nama Chocotum. Tapi akui beliau, beliau ada perangai ‘bodoh sombong’ dan rasa tak perlu belajar kalau nak buat bisnes. Malah ada mindset kelas bisnes ni semua belajar basic je. Masatu sales produknya, Chocotum kira-kira RM6k-RM9k sebulan pada bulan Ogos 2020. 

Lepas dipujuk seorang rakan untuk join seminar kami, anak muda serah diri dan join seminar Grow Your Business pada Ogos 2020.

“Saya buat satu je ilmu yang Hasbul Brothers ajar masa join seminar Hasbul Brothers pada Ogos 2020, tapi Alhamdullillah sales saya slow-slow meningkat ke RM 23k, RM 34k, RM 39k, RM 40k, RM 48k pada bulan September 2020 hingga Januari 2021,” kata Tuan Aqlan. 

Apa ilmu tu? Tak gempak mana pun. Ilmunya adalah jaga pelanggan. Jom kami share dengan labih lanjut apa yang Tuan Aqlan buat:

1.Baiki sistem 

“Tuan Aqill tegur saya buat sistem leader. Leader yang kena cari ejen. Bila buat macamtu, leader tak perlu keluarkan duit dan tak perlu berusaha lebih nak cari ejen. Jadi Tuan Aqill advise hapuskan leader,” terang Tuan Aqlan panjang lebar. 

Leader itu digantikan dengan stokist yang perlu beli stok dan berusaha untuk lariskan produk Chocotum dengan mencari ejen di bawahnya. 

2. Jaga stokist kaw-kaw

Antara langkah Tuan Aqlan untuk naikkan jualan adalah dengan jaga stokist betul-betul. Stokist itu diumpamakan sebagai pelanggan beliau.Tuan Aqlan juga beri peluang untuk stokist dan ejen beri idea penambahbaikan dan pandangan. 

Tuan Aqlan akan buat meeting dengan team Chocotum setiap seminggu sekali melalui Google Meet. Kini, Tuan Aqlan ada 6 orang stokist yang beliau pastikan mereka berjaya di bawah bimbingan beliau.

3. Pelbagaikan konten di TikTok untuk bina personal branding

Jadikan platform TikTok untuk beliau share ilmu bisnes berjaya kuatkan pengaruh Tuan Aqlan di platform tersebut. Hingga kini, beliau dah ada 59.5k followers di TikTok. Kadangkala beliau selang seli kan juga dengan ‘challenge video trending’ supaya followers tak bosan.

4. Live khas untuk followers di TikTok untuk tarik ejen                                                        

Memang betul-betul ikut apa yang kami buat dan ajar, Tuan Aqlan buat Live di TikTok dan gunakan untuk tarik perhatian followers jadi ejen Chocotum. Bagi menambah kepercayaan followers, beliau gunakan kisah ejen yang berjaya tambah pendapatan dengan jual Chocotum.

5. Hire team Chocotum

“Dulu saya takut nak ambil staff, lepas Hasbul Brothers dah ajar, sekarang Chocotum dah ada 5 orang staff, keberanian ini datang dengan ilmu sebab saya muda lagi baru 23 tahun” kata Tuan Aqlan. Fungsi 5 orang staff tersebut adalah staff production yang bantu produce Chocotum.

“Alhamdulillah, sekarang baru minggu pertama bulan Februari 2021, sales Chocotum dah capai RM40k dengan jaga pelanggan saya iaitu stokis saya,” tambah Tuan Aqlan tamatkan perbualan dengan kami. 

Jika anak muda ini mulakan journey dengan kami dengan seminar Grow Your Business, kenapa anda tak nak mulakan jika anda benar nak gandakan jualan dan tambahbaik bisnes macam beliau?

Segera klik www.growyourbusiness.my dan dapatkan tiket serendah RM20!

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!