fbpx

Bowman’s Strategic Clock: Model Analisis Penetapan Harga

Bowman’s Strategy Clock ialah model yang digunakan dalam marketing untuk menganalisa strategi penetapan harga untuk bersaing dengan syarikat yang lain. Ia telah dicipta oleh Cliff Bowman dan David Faulkner. Model ini digunakan untuk syarikat posisikan produk dan brand mereka dalam pasaran yang kompetitif.

Bowman’s Strategy Clock posisikan produk berdasarkan harga yang ditetapkan dan juga nilai yang pelanggan akan dapat. Nilai yang pelanggan akan dapat juga boleh didefinisikan dari segi kualiti produk yang ditawarkan serta segmen produk yang disasarkan kepada target pasaran yang tertentu. Ia merupakan tanggapan pelanggan terhadap manfaat yang mereka akan dapat.

Tanggapan pelanggan ini boleh diuruskan oleh syarikat melalui beberapa cara. Cara ini termasuklah kualiti produk yang tinggi dan unik, nama brand yang kukuh serta tahap penerimaan sosial yang tinggi.

Posisi 1: No Frills

Posisi ini fokus kepada memberikan harga yang murah dengan margin untung yang sangat kecil. Tanggapan pelanggan terhadap manfaat yang mereka dapat juga sedikit atau kualiti rendah. Justeru, syarikat lebih mementingkan volume yang tinggi untuk mendapat keuntungan dari margin untung yang kecil.

Dengan cara ini, pelanggan lebih tertarik dengan harga yang murah berbanding nilai yang produk ada. Ini disebut sebagai nilai atau fungsi asas sesuatu produk tanpa sebarang nilai tambah. Syarikat juga perlu memastikan harga yang mereka tawarkan lebih rendah berbanding pesaing yang lain.

Posisi 2: Harga Rendah, Nilai yang Kompetitif

Posisi ini fokus kepada memberikan nilai yang setanding dengan pesaing-pesaing lain, namun dengan harga yang lebih murah berbanding harga pasaran.

Syarikat mengambil strategi menetapkan harga yang lebih murah berbanding pasaran untuk menarik pelanggan membeli dengan syarikat. Strategi ini mampu dilakukan sekiranya syarikat mempunyai kos operasi yang rendah dan kos beli yang rendah. Dengan cara ini, syarikat mampu bertahan walaupun harga rendah dari pasaran.

Posisi 3: Hybrid

Hybrid bermaksud syarikat mampu menetapkan harga yang rendah tapi dengan nilai tambah atau kualiti yang berbeza atau unik berbanding pasaran.

Walaupun tanggapan pelanggan terhadap nilai tambah produk lebih tinggi, namun syarikat mampu menawarkan produk tersebut dengan harga yang rendah.

Posisi 4: Differentiation

Harga yang ditetapkan setanding dengan pasaran namun mempunyai kelebihan dengan nilai dan kualiti yang berbeza atau unik.

Syarikat mempunyai kelebihan dengan menawarkan sesuatu produk yang berbeza atau unik berbanding produk yang lain. Namun begitu, harga yang ditawarkan setaraf dengan produk yang lain.

Posisi 5: Focused Differentiation

Syarikat mampu menetapkan harga yang lebih tinggi berbanding harga pasaran hasil dari nilai produk yang berkualiti tinggi. Ini menyebabkan pelanggan sanggup membayar harga yang mahal kerana tanggapan pelanggan terhadap manfaat yang mereka perolehi lebih tinggi.

Syarikat menentukan margin yang tinggi dan mensasarkan marketing kepada kumpulan pelanggan dengan pendapatan yang tinggi. Selain itu, syarikat perlu ada nama brand yang kukuh untuk menarik golongan berpendapatan tinggi yakin dengan manfaat yang mereka dapat.

Posisi 6: Harga Tinggi untuk Produk dengan Nilai Kompetitif

Syarikat mampu menetapkan harga yang tinggi untuk produk yang mempunyai nilai yang kompetitif berbanding produk lain di pasaran.

Kebiasaannya syarikat sudah mempunyai nama brand yang kukuh atau distribution channel yang besar yang mampu memasarkan produk secara besar-besaran.

Posisi 7: Harga Tinggi, Nilai yang Rendah
Posisi 8: Harga Standard, Nilai yang Rendah

Kedua strategi ini jarang terjadi kerana manfaat yang diperolehi adalah rendah atau hanya mempunyai fungsi asas sesuatu produk. Namun harga yang ditetapkan tidak setaraf.

Syarikat berisiko besar untuk kehilangan pegangan dalam pasaran. Namun begitu, ada situasi tertentu yang membolehkan syarikat mengadaptasi strategi ini. Antaranya, syarikat yang memonopoli pasaran dan tiada pesaing lain menyebabkan pengguna tiada pilihan lain.

Pemahaman yang tepat tentang tanggapan pelanggan terhadap manfaat yang mereka dapat penting supaya syarikat dapat memposisikan brand dan produk dengan lebih efektif. Ini sangat penting supaya dapat menetapkan strategi pemasaran yang berkesan.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!