fbpx

Bermula Sebagai Ejen Tak Sampai Dua Minggu Dah Jadi Stokist

Ini kisah Tuan Shukran yang kini dah jadi master stokist negeri Kedah untuk produk bayi, Mayyababy. Bermula sebagai ejen sahaja tapi tak sampai dua minggu dah jadi stokis. 

Nak tahu kenapa Tuan Shukran berani ambil tindakan untuk terus jadi stokis? Mudah, beliau berani kerana ada ilmu. 

Mulakan perjalanan bersama Hasbul Brothers sejak dua tahun yang lalu akuinya adalah keputusan yang terbaik yang beliau buat ketika mula-mula berbisnes.

Whats-App-Image-2020-07-10-at-14-58-51

Tuan Shukran ketika menjadi ejen Mayyababy

Berhasrat nak gandakan pendapatan sepenuh masa dengan menjadi ejen produk, beliau hadiri ke Seminar Marketing Luar Biasa pada tahun 2018 dan terus nekad nak join The Protege. 

Apa tindakan Tuan Shukran sehingga berjaya capai sales daripada 5 angka melonjak naik 6 angka secara konsisten setelah belajar dengan kami? 

#  Rukun Marketing S.M.S

Tertib marketing yang sering dilangkau sesuka hati oleh ramai usahawan mula dititik beratkan oleh Tuan Shukran iaitu rukun marketing S.M.S. S.M.S adalah sasaran pelanggan, mesej dan saluran. Sejak amalkan tertib ni aktiviti marketing Tuan Shukran lebih efektif dan mendapat sambutan kerana beliau dah tak buat marketing secara membabi buta tanpa tahu sasaran pelanggan dan mesej yang ingin disampaikan.  

# Formula G.K.G (Get Keep Grow)

Tuan Shukran juga mempraktikkan formula Get, Keep, Grow iaitu teknik yang bukan sahaja fokus untuk dapatkan pelanggan baru, tapi beliau keep dan grow pelanggan baru sekaligus dengan pelanggan sedia anda untuk pastikan mereka setia dengan jenama Mayyababy. 

# Roadmap

Setelah menjadi stokist dan menjaga ejen seramai 20 orang beliau memerlukan hala tuju bisnes yang jelas untuk bantu bimbing ejen beliau untuk komited menjual produk Mayyababy. Dengan bantuan ilmu roadmap yang kami ajar sales yang dijana beliau semakin hari semakin meningkat.

“Sistem ejen ni bukan berniaga sorang-sorang. Tapi berniaga sama-sama. Besar tanggungjawab leader untuk pastikan sekurang-kurangnya team capai minimum KPI. Lagi besar target dan matlamat, lagi besar tanggungjawab,” kata Tuan Shukran panjang lebar. 

Nasihat beliau kepada usahawan yang tercari-cari konten padu, katanya lagi “Memang terbaiklah belajar dengan Hasbul Brothers!” 

Siapa kata jadi stokis produk ni pendapatan sampingan sahaja. Tuan Shukran ni berbisnes sepenuh masa tau. 

Nak tak kami tunjukkan kepada anda pula bagaimana nak jadi stokis berjaya seperti beliau? 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!