fbpx

7 Cara Yang Berkesan Untuk Memenangi Hati Pelanggan Tanpa Keluarkan Duit

Untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya, anda tidak boleh hanya duduk diam tanpa melakukan apa-apa dan mengharapkan panggilan daripada pelanggan. Anda perlu menjadi seorang yang produktif dan sentiasa bergerak pantas untuk merebut peluang yang ada.

Dalam usaha anda untuk mendapatkan kejayaan, penting untuk anda tahu bagaimana cara yang berkesan untuk menarik perhatian pelanggan. Seterusnya menjadikan mereka sebagai pelanggan yang setia terhadap produk yang anda jual. Berikut merupakan beberapa cara yang berkesan supaya pelanggan setia dengan anda.

#1 – Menepati Masa

Sebagai seorang usahawan, penting untuk anda sentiasa menghargai masa yang ada, kerana sudah tentu masa yang terluang akan diisi dengan pelbagai tugasan yang perlu diselesaikan.

Jadilah seorang individu yang bijak menguruskan masa dengan baik untuk menujukkan anda seorang yang sangat profesional. Jika anda berjanji untuk bertemu dengan pelanggan pada waktu yang telah ditetapkan, pastikan anda bersedia dan hadir lebih awal untuk mengelakkan pelanggan menunggu dengan lebih lama.

#2 – Mengenal Pasti Masalah Pelanggan

Untuk mendapatkan hubungan yang baik antara pelanggan, penting untuk anda mengenal pasti dahulu apakah jenis masalah yang dihadapi oleh mereka, dan terangkan bagaimana anda akan menyelesaikan masalah tersebut. Secara tidak langsung, mereka akan lebih merasa selesa untuk berkomunikasi.

Namun, anda perlu lebih berhati-hati apabila ingin memulakan perbualan kerana pelanggan ini banyak ragamnya. Komunikasi yang baik dapat memberi kesan dan impak yang positif untuk menarik perhatian pelanggan. Selain itu, terangkan kepada mereka cara-cara yang lebih berkesan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

#3 – Bijak Mengurus Rintangan

Bukan mudah untuk berurusan dengan pelanggan jika anda tidak tahu bagaimana cara yang terbaik untuk memulakan perbualan. Tetapi, ianya tidak akan menjadi satu perkara yang mustahil sekiranya anda bijak untuk memulakannya.

Namun, anda tidak boleh menganggap semua pelanggan mempunyai sikap yang sama. Rintangan dalam perniagaan pasti ada, tetapi ianya bergantung kepada diri anda sendiri bagaimana mahu menyelesaikannya.

Walau bagaimanapun, jika anda sudah memulakan perbualan, tetapi pelanggan seperti tidak berminat anda boleh menggunakan kaedah yang lain.

Antaranya adalah, dengan bertanyakan mungkin mereka ada beberapa soalan yang hendak dikatakan ataupun, dengan memahami kehendak mereka. Kata kunci untuk mengelakkan rintangan dalam perbualan adalah, anda harus bijak berkata-kata.

#4 – Senyum Selalu

Sudah terbukti dengan memberikan senyuman akan membuatkan orang lain senang untuk berinteraksi dengan kita. Ia merupakan satu cara yang paling mudah untuk membuatkan pelanggan merasa selesa untuk berkomunikasi dan secara tidak langsung, mereka  juga akan melihat anda sebagai seorang individu yang mudah didekati.

#5 – Pendengar Yang Baik

Sekiranya anda mahu mereka menjadi pelanggan yang setia kepada anda, anda seharusnya menjadi seorang pendengar yang baik kepada mereka. Dengan mendengar masalah, dan kehendak mereka secara tidak langsung dapat membuatkan hubungan anda dengan pelanggan menjadi semakin rapat dan senang untuk melakukan transaksi jual beli.

#6 – Menyebut Nama Pelanggan

Ingin mendapatkan perhatian pelanggan anda? Panggil nama mereka dengan kerap. Salah satu bunyi yang paling menyenangkan seseorang adalah dengan mendegar nama mereka sendiri. Dengan menggunakan nama pelanggan anda apabila anda bercakap dengan mereka, akan membuatkan mereka lebih memberi tumpuan kepada apa yang anda katakan.

#7 – Memberi Mesej Yang Bermanfaat

Apabila anda berurusan dengan pelanggan, anda perlu menyampaikan mesej yang bermanfaat dan yang mudah unuk difahami oleh mereka. Selain itu, jika anda sudah mempunyai jenama yang kukuh ia dapat meningkatkan kepercayaan pelanggan terhadap produk anda serta dapat bersaing dengan pelanggan anda.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!