fbpx

4 Kesilapan Yang Perlu Anda Elakkan Ketika Sedang Mesyuarat

Menurut Carol Kinsey Goman, seorang pakar bahasa badan dan pengarang buku “Kelebihan bukan lisan: Rahsia dan Sains Bahasa Badan di Tempat Kerja”.

Menurut beliau, bahasa badan merupakan faktor yang paling penting ketika sedang bermesyuarat, salah satunya adalah hubungan mata apabila sedang berkomunikasi dengan orang lain. Ini menunjukkan sama ada anda seorang individu yang profesional atau pun tidak.

Setiap perbuatan  yang anda lakukan ketika

 hadir di bilik mesyuarat, mata orang lain akan menjadi penonton walaupun anda tidak menyedarinya.

Berikut merupakan empat kesilapan yang sering dilakukan oleh individu ketika sedang bermesyuarat :

#1 – Membungkukkan Diri Di Tempat Duduk

Di mana sahaja anda berada, terutama sedang mesyuarat postur yang baik adalah penting bagi memastikan orang disekeliling merasa selesa dan hormat kepada anda. Namun, jika mesyuarat tersebut mengambil masa yang agak panjang, sudah pasti akan menyebabkan anda merasa bosan mahupun letih. Jangan sesekali membungkukkan diri anda, kerana akan timbul rasa kurang hormat kepada orang yang sedang bercakap dihadapan.

#2 – Sering Bermain Dengan Telefon

Apabila anda sedang berada di bilik mesyuarat, adalah amat penting untuk meletakkan telefon dalam mood senyap ataupun matikan telefon anda. Ini kerana, untuk mengelakkan daripada menganggu orang yang berada di sekililing.

Namun, jika anda kerap bermain dengan telefon semasa mesyuarat sedang dijalankan, sama ada menghantar mesej mahupun emel. Perbuatan ini akan menujukkan anda tidak memberi perhatian yang sepenuhnya ketika mesyuarat sedang berlangsung. Elakkan perkara ini kerap berlaku supaya anda tidak dipandang sinis oleh individu yang sedang bercakap.

#3 – Tidak Mempunyai Hubungan Mata Dengan Baik

Goman mengatakan bahawa, apabila anda tidak mempunyai hubungan mata yang baik dengan penonton atau  dengan individu yang sedang bercakap di hadapan, ianya sama seperti anda bermain dengan telefon dan tidak memberikan perhatian yang sepenuhnya. Selain itu, ianya juga adalah satu kesilapan yang besar kerana tidak mengambil perhatian dengan apa yang sedang dibincangkan oleh mereka.

#4 – Tidak Memberikan Pendapat

Dalam mana-mana perbincangan ataupun mesyuarat, setiap individu digalakkan untuk memberikan pendapat masing-masing. Tiada istilah ada perasaan malu atau sebagainya kerana, apabila anda bekerja dalam satu kumpulan, elakkan menjadi terlalu pendiam tanpa sebarang pendapat. Mereka memerlukan pendapat masing-masing untuk sentiasa menambah baik jika terdapat sebarang kekurangan dalam kerja.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!