fbpx

Sebab Utama Usahawan Sukar Lulus Pinjaman Rumah & Cara Atasi Masalah Ini

1. Pendapatan Peniaga Tidak Tetap.

Bank suka perkara yang pasti dan konsisten. Jika anda merupakan pekerja biasa yang berpendapatan RM10,000 sebulan, anda patut tiada masalah mendapatkan pinjaman hartanah bernilai RM1 juta. Dengan syarat, hutang-hutang lain seperti hutang kad kredit, hutang pinjaman kereta tidak banyak komitmennya. 

Tetapi lain situasi berlaku, di pihak pemilik bisnes yang berpendapatan RM10,000 sebulan belum tentu boleh dapatkan pinjaman RM500,000. Kadang-kadang, mahu dapatkan pinjaman RM 300,000 pun susah.

2. Isytiharkan Pendapatan Tidak Sama Dengan Bank Statement

Biasanya isytiharkan pendapatan tidak cukup dan tidak sama dengan bank ‘statement’. Ramai peniaga yang guna kereta mewah tetapi isytiharkan pendapatan RM4,000 – RM5,000 sebulan sahaja.

3. Duit Peribadi Campur Aduk Dengan Duit Syarikat

Statement bank tidak terurus dengan baik disebabkan selalu campur duit peribadi dan duit syarikat. Kombinasi faktor faktor diatas menyebabkan orang yang berniaga selalunya susah nak dapat loan untuk beli hartanah dan punca kenapa bank tidak suka bagi pinjaman kepada peniaga.

Mereka suka beri pinjaman kepada pekerja kolar putih (banker, doctor, engineer etc) berbanding peniaga.  

Jadi, apa penyelesaian yang boleh digunakan hari ini jika anda berniaga?  Saya galakkan buat 3 benda ini :

1 – Jadikan pendapatan tidak tetap sebagai pendapatan tetap.

Ada satu teknik rahsia, namun teknik ini bukan boleh buat sembarangan dan maaf saya tak boleh kongsikan secara menyeluruh bagaimana cara untuk gunakan teknik ini. Oleh sebab jika saya kongsikan secara umum, barang kali teknik yang saya ajar ini tidak boleh dipakai lagi. Saya biasanya kongsikan dalam forum tertutup seperti Sarjana Hartanah.

2- Isytiharkan cukai pendapatan secara telus.

Jika anda bercadang mahu beli rumah pada tahun 2017, tahun ini anda perlu buat persediaan dan isytiharkan lebih sedikit pun tidak mengapa.

3- Asingkan akaun syarikat dan akaun peribadi.

Juga, saya cadangkan daftar syarikat kategori perkongsian liabiliti terhad (PLT) dan Sendirian Berhad berbanding daftar akaun Enterprise. Jika boleh , elakkan.

Kelebihan Usahawan/Peniaga Dalam Pelaburan Hartanah

1. Pendapatan & Berpotensi Untuk Untung Besar

Apabila peniaga buat untung, mereka berpotensi untuk hasilkan keuntungan besar. Dan jika mereka boleh serius mengumpul simpanan khas untuk hartanah yang dibeli, saya kirakan yang mereka akan habis bayar semua hartanah yang bernilai RM5 juta dalam masa kurang daripada 15 tahun sahaja. 

2. Perbelanjaan Utama Boleh Ditanggung Sepenuhnya Oleh Syarikat

Kalau kita strukturkan perniagaan kita elok-elok, kita boleh jimat banyak perbelanjaan peribadi seperti insurans, makan, kereta, parking, petrol dan banyak lagi. Semua perbelanjaan ini boleh ditanggung sepenuhnya oleh syarikat kalau kita strukturkan secara betul.

Bila banyak perbelanjaan ditanggung oleh syarikat, kita boleh menyimpan lebih.  Kesimpulannya, orang yang berniaga akan mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam pelaburan hartanah. Yang penting, kita kena ada ilmu untuk atasi kekurangan dan gunakan kelebihan secara maksima untuk capai objektif kewangan kita. Sementara masih muda, kena pandai berjimat, kurangkan perbelanjaan dan guna kesempatan ini untuk melabur awal. 

Sebagai contoh, ada beberapa syarikat yang saya miliki tidak mempunyai premis perniagaan dan saya hanya gunakan ofis servis maya (Virtual ofis/Shared office). Orang lain bayar sewa ofis sehingga RM2,000 – RM 3,000 sebulan untuk setiap premis, saya hanya bayar RM180 sahaja untuk alamat yang sama di WhiteSpace.

Saya boleh pusing balik modal ini untuk pelaburan hartanah atau cepat habiskan bayar hartanah yang sudah dibeli. Bayar sewa ofis tidak akan mengkayakan saya, tapi pelaburan hartanah akan menambahkan harta saya. Lagipun, saya tidak perlu ofis mewah disebabkan sangat jarang orang luar berkunjung ke ofis saya.

Tawaran Istimewa Untuk Pembaca Setia Majalah Niaga!

Faizul Ridzuan akan menganjurkan seminar Sarjana Hartanah 2016 di 3 lokasi iaitu Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Pulau Pinang.

Istimewa untuk pembaca MajalahNiaga.com sahaja, Faizul Ridzuan akan mengadakan sesi khas untuk berkongsi Teknik Confirm Lulus Loan Rumah untuk para peniaga dan mereka yang bekerja sendiri sahaja.

Sesi ini akan diadakan selepas Sarjana Hartanah. Tarikh dan lokasi akan diumumkan untuk mereka yang mendaftar menggunakan kod diskaun ini sahaja.

Bukan itu sahaja. Dengan kod diskaun ini anda juga akan dapat diskaun sebanyak RM150 dari harga biasa.  Harga biasa RM999. Harga istimewa MajalahNiaga RM849 sahaja.

Daftar sekarang ke seminar Sarjana Hartanah melalui link di bawah. Jangan lupa untuk masukkan kod diskaun MNSPECIAL untuk mendapatkan bonus sesi khas Teknik Confirm Lulus Loan Rumah dan diskaun sebanyak RM150 sekarang.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!