Followers Beribu-ribu Bukan Jaminan Produk Laku Keras

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Ramai orang salah faham dan fikir bila seseorang tu terkenal di sosial media, apa yang dijual pasti ramai peminat beli dan produk laku keras.

Kenyataan ini disangkal oleh seorang insan yang ada pengaruhnya sendiri, Puan Zahirah yang ketika artikel ini ditulis bilangan followers beliau 127 ribu di Instagram.

Beliau yang juga seorang penulis keluarkan produk buku pada awalnya dan edarkan di kedai buku dengan harapan pengikutnya akan sokong beliau tapi sangkaannya meleset sama sekali. 

Bila produk dah sendu dan tak laku beliau terus cari ilmu dan nak berguru. Setelah dinasihati terus beliau tukar produk yang lebih mudah untuk tarik perhatian pengikutnya iaitu dengan mengeluarkan produk t-shirt jersey muslimah dengan usaha sama suaminya, Tuan Arifuddin. 

Whats-App-Image-2020-07-02-at-07-23-40Stok buku yang tak terjual

Dengan teknik yang betul, design jersey muslimah pertama yang dilancarkan oleh mereka berjaya mendapat kutipan pre-order sebanyak 1,500 helai. Mulanya, target pasangan ini hanya 500 helai sahaja. 

Whats-App-Image-2020-07-02-at-07-15-29Jualan produk jersey muslimah yang dah ready untuk dipos kepada pelanggan

Baca teknik yang kami kongsikan kepada pasangan ini:

# Strategi Launching Yang Betul

Sebelum ini pasangan ini rasakan perlu ada produk dahulu kemudian baru cari pembeli tanpa perlu cari ready buyer. Selepas dinasihat dan tahu teknik launching yang betul barulah produk pre-order pun berpusu-pusu orang tempah.

# Bina engagement dengan prospek melalui emel dan SMS

Bila dah ada prospek yang berminat nak membeli produk kita jangan lepaskan begitu sahaja. ‘Belai’ mereka di mana-mana yang mereka mudah untuk  ‘lihat’ produk kita melalui e-mail dan sms contohnya. 

# Validate Produk Menggunakan Strategi Pre-order

Validate ini penting supaya mengurangkan risiko kerugian akibat tak laku. Memandangkan ini kali pertama, sudah pasti perlu kenalpasti sejauhmana permintaan dalam pasaran.

Dengan itu, puan Zahirah mulakan projek ini dengan preorder. Teknik ni penting supaya stok produk tak tinggi tak terjual sampai ke siling. Macam produk buku keluaran Puan Zahirah awal-awal tu. Walaupun terkenal anda perlu sedar diri untuk validate produk yang bersesuai dengan kehendak pengikut.

# Be A People Behind The Brand

Kami kongsikan dengan Puan Zahirah untuk menjadi jurucakap produknya sendiri, kerana seorang yang berpengaruh atau influencer adalah founder produknya sendiri. Jika beliau sendiri tak yakin dengan produk sendiri bagaimana followers akan terpengaruh untuk membeli kan. 

# Penetapan Harga Dengan Betul.

Kenapa penting tetapkan harga dengan betul? Sebab margin untung produk yang sikit dan tak berbaloi sukar untuk anda perbaiki dan labur semula bagi menambah baik produk sedia ada.

Kes letak harga salah ni juga menyebabkan ramai bisnes owner tak mampu dapat keuntungan dari hasil jualan.

Itu yang jadi bisnes dah lama, tapi gagal bina simpanan!

Puan Zahirah dan Tuan Arifuddin bersyukur dengan strategi ni beliau berjaya capai sales RM 50 ribu walaupun baru melancarkan keluaran yang pertama. 

Apabila ditambah baik teknik yang dah belajar, launching t-shirt muslimah yang kedua berjaya mendapat kutipan pre-order sebanyak 800 helai pada hari pertama dilancarkan.

Alhamdulillah, semoga terus sukses hendak-Nya bersama kami di Hasbul Brothers. 

 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!