Dulu Berniaga Cara Kampung, Sekarang Dah Ada Sistem Sendiri

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Tekad Berhenti Belajar Bidang Perubatan

Harapan setinggi gunung orang tua gadis ini hancur berderai menjadi debu apabila anak yang sedang belajar dalam jurusan perubatan nekad tak nak lagi teruskan pengajian.

Orang tua mana yang tak kecewa apabila anak gadis harapan terkandas di tengah jalan.

Tapi apa boleh buat, anak gadis mereka tekad nak pilih jalan hidup sendiri tanpa campur tangan ibu bapa kandung. 

Cubaan untuk mengambil hati oleh anak gadisnya tak dipedulikan sama sekali. Masakan yang dimasak tak dijamah, tangan dihulur tak bersambut. 

Sambung Legasi Bisnes Kuih Tat Nenas Ibu Tercinta

Enggan dipandang rendah lagi Puan Soleha Rafiee bangkit dan ambil alih bisnes ibunya. Resipi yang diadun sejak tahun 2000 dianekakan menjadi kuih raya yang premium, homemade dan handmade.

Puan Soleha mula ambil alih pada tahun 2016. Tapi bisnes ibunya dahulu hanya praktikkan sistem jual beli, bukannya bina bisnes yang sebetulnya. 

Ibunya berniaga ambil order dan jual, tiada rekod dan catitan. Tempahan pelanggan hanya tersemat di kepala. 

Beliau terus sambung apa yang dilakukan ibunya hinggalah dua tahun kemudian beliau nekad nak ubah sistem perniagaannya. 

Impiannya besar. Beliau ingin ubah perniagaan kecil ibunya menjadi satu empayar untuk keluarga besarnya dan membuka peluang orang ramai untuk memiliki ‘bisnes’ mereka sendiri satu hari nanti. 

Beliau ikuti seminar Grow Your Business dan terus mendaftar untuk join The Protege.

Bagaimana kami bantu beliau dari bisnes cara kampung boleh berkembang hingga capai  sales RM 564 ribu pada Mei yang lalu?


#Kira kos dengan betul

Selama ni kos barang mentah, kos packaging, upah, kos overhead, kos penghantaran, kos keuntungan semuanya hanya kira-kira di minda Puan Soleha sahaja. Bila dah belajar kira kos dengan betul, barulah beliau sedar sales yang diraih untung atau rugi. Sebelum ini, catit pun tak. Bisnes cara kampung la katakan. 

Kos margin untung yang cukup sangat penting untuk pastikan aliran tunai syarikat positif bagi menambah-baik produk dan kembangkan bisnes. 

#Bina ejen 

Saluran pengedaran yang terhad kepada orang sekeliling, kenalan dan sanak saudara sebelum ini berjaya dikembangkan dengan bantuan ejen yang dilantik. 

Ejen tu mestilah berkualiti dan tak mudah putus asa barulah boleh jana sales yang terbaik untuk syarikat. 

Kini, Puan Soleha sudah memiliki ejen produknya sendiri di hampir setiap negeri di Malaysia. 

#Branding

Lihat saja package exclusive terbaru dari jenama Puan Soleha ini. Tapi bukan ilmu packaging sahaja kami kongsikan. 

Ilmu brand identity, brand positioning, konten marketing dan banyak lagi untuk pastikan pelanggan ingat akan brand Puan Soleha.

102687970-312463600152624-6091721692231486584-o-1

Dari sistem kampung dah berkembang dengan bersistem

Pelaburan tahunan RM 8,500 Puan Soleha untuk join The Protege ternyata berbaloi-baloi. Tak sampai 4 bulan dah boleh nampak hasil. Daripada jualan empat angka pada September 2019 melonjak naik pada bulan Oktober sebanyak RM 21 ribu.

Bulan November dan Disember jualan kuih raya Puan Soleha berjaya capai RM 32 ribu dan sebanyak RM 62 ribu pada bulan Januari dan Februari 2020.

Yang paling gempar, sales jualan biskutnya ketika Hari Raya PKP pada Mei lalu pecah rekod jualan sebanyak RM 564 ribu.

Puan Soleha dah bertindak, yang tengah membaca ni pula ada hasrat nak kembangkan bisnes tak? 

 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!