fbpx

China Dalam Misi Untuk Jadikan ‘Made In China’ Sebagai Produk Berkualiti Tinggi

Produk  dari negara China telah lama dikaitkan dengan harga murah dan kualiti produk yang boleh dipersoalkan. Dahulu, menjadi satu trend kebiasaan, jika ada produk yang mempunyai label Made In China, orang ramai beranggapan produk itu hanya tidak akan bertahan lama disebab kualiti & jenis bahan berkualiti rendah.

Berbeza sekarang, China berminat untuk meningkatkan imej pembuatannya – dari pembuatan mainan kanak-kanak plastik yang berharga murah dan jenama pakaian-pakaian palsu kepada bahan teknologi seperti drone dan telefon mudah alih.

“Dunia memerlukan jenis-jenis produk yang berpatutan murah. Sekarang kami menakluki pasaran dunia… Dan sekarang kita perlu berani untuk membuat pembaharuan,” kata Justin Lin, seorang profesor di Universiti Peking, pada Forum Ekonomi Dunia di Davos.

Beliau berkata China boleh mengikuti contoh negara-negara lain dalam meningkatkan reputasi produknya.

“Jepun pada zaman 50-an … mereka juga mempunyai tanggapan kurang baik dan dicop sebagai negara pengeluar berkualiti buruk,” kata Lin.

China telah membuat pelaburan yang besar di universiti-universiti, dimana mereka menggalakkan bakat – bakat mereka untuk bekerja & tinggal di rumah. Dan dalam banyak kes, syarikat China juga telah memperkenalkan gaya kerja baru ini.

“Jika anda melihat WeChat , sebuah aplikasi rangkaian sosial popular dari China, ia bergerak ke hadapan lebih jauh & awal daripada US. Malah saya fikir Facebook juga mengejar pencapaian kami,” kata Amy Wilkinson, seorang pensyarah di Universiti Stanford.

Pembuatan China telah lama dibelenggu oleh kebimbangan mengenai barangan palsu dari dahulu lagi, dan pakar-pakar mengatakan bahawa jika kerajaan berjaya mengawal isu ini, imej “dibuat di China” akan bertambah lebih baik.

Tetapi ia kelihatan seperti perubahan yang perlu bermula dari dalam China sendiri. “Usahawan Cina kini mengadu tentang perkara ini … Mereka mengatakan usahawan Cina yang lain merobek idea mereka, mereka memerlukan perlindungan,” kata Wilkinson.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!