fbpx

CEO Syarikat Tempatan Ini Berkongsi 15 Cara Urus Outlet Dengan Sistematik

1. Maklumat Semua Outlet Pastikan Dalam Rekod

Semua maklumat termasuk database semua outlet mesti disimpan. Ia termasuk nama pasaraya/kedai/syarikat, alamat lengkap, no telefon, faks, emel, individu yang bertanggungjawab, bahagian Akaun, pembeli. Gambar premis/pasaraya/kedai juga termasuk sekali.

2. Klasifikasikan Outlet Berdasarkan Gred

Outlet perlu ada gred. Gred 1/2/3. Gred dikelaskan mengikut jumlah jualan. Dan juga perlu dikelaskan mengikut jenis. Contoh kedai sejuk beku dan kedai runcit dalam 1 kelas. Pasaraya dalam kelas lain.

3. Sediakan Servis Berdasarkan Kelas Masing – Masing

Apabila dibahagikan dengan kelas, kita akan sediakan servis outlet mengikut kelas masing-masing. Bagi yang cepat mempunyai rekod jualan tinggi, kita akan buat jadual lawatan (visitation) lebih kerap. Bagi outlet kecil dan jualan rendah, masa lawatan servis akan lebih lama sebab mahu beri masa mereka buat jualan. Jika tidak, banyak masa dilaburkan dan kos minyak meningkat.

4. Tentukan Bahan Pemasaran & Pengiklanan Mengikut Kelas

 

Mengikut kelas juga, kita akan tentukan alat pemasaran dan pengiklanan yang kita perlu buat. Contoh bagi outlet Gred 1, kita akan bagi signboard, freezer, banting, banner dan liputan dalam laman web, Facebook mahupun akhbar. Outlet Gred 2, hanya freezer dan banting. Outlet Gred 3, hanya banting dan flyers.

5. Buat Sampling – Untuk Outlet Yang Jualan Tinggi

Bagi outlet yang pelanggannya ramai, kita akan buat sampling. Bagi pelanggan rasa dan beritahu produk kita ada di premis tersebut. Yang ini perlu khidmat promoter.

6. Buat Laporan Jualan Selepas Cukup 30 Hari

Selepas 1 bulan, perlu buat laporan jualan setiap outlet. Ada outlet yang kerap buat pesanan tetapi dalam jumlah yang sikit. Ada outlet jarang buat pesanan, tetapi jumlahnya tinggi. Jadi perlu buat keputusan bagaimana yang buat pesanan kerap tetapi sedikit ini untuk kita tukarkan kepada , buat pesanan banyak walaupun jarang. Hal ini untuk jimatkan masa dan kos penghantaran.

7. Ambil Tahu Outlet Berpotensi

Outlet yang berpotensi, kita kena ambil tahu secara kerap sebab kita kena fikir bagaimana mahu tingkatkan jualan di outlet tersebut.

8. Pengurusan Buku Bil/Invois Mengikut Daerah

Buku bil/invois, satu buku itu untuk satu daerah. Contoh Daerah Kota Bharu, semua bil/invois outlet di Kota Bharu perlu berada dalam satu buku bil. Dan dimuka depan buku bil tersebut, perlu tulis nama outlet masing-masing.

9. Laporan Jualan Terkumpul Setiap Outlet

Setiap kali balik dari servis outlet, mesti ada borang untuk tunjukkan jualan terkumpul serta laporan harian.

10. Urusan Jadual Lawatan Harian Ke Outlet

 

Perlu tentukan jadual servis lawatan harian outlet. Setiap kali servis , perlu ambil cop kedai. Dalam 1 hari sudah ada dimana dan kemana outlet yang perlu diservis. Perlu tandakan outlet yang sudah pergi dan sebaliknya. Sebab jika tidak, akan berlaku kecuaian. Lagi-lagi, kecuaian akan lebih banyak berlaku jika mempunyai outlet banyak.

11. Pastikan Produk Berada di Paparan Tumpuan

Kedudukan produk dalam outlet juga sangat penting. Perlu tawar-menawar dengan pemilik outlet untuk letakkan produk di kawasan yang mudah dilihat. Ia sangat mempengaruhi sales.

12. Bahan Promosi Di Luar Premis

Di luar premis outlet, perlu ada poster/banting/banner yang memaklumkan pelanggan bahawa produk kita ada disitu. Jika tiada, bersemadilah produk kita disitu..

13. Edar Flyers Kepada Penduduk Setempat

Perlu ada flyers yang memberitahu penduduk setempat bahawa produk kita ada di sesuatu outlet. Juga boleh guna banner, banting, iklan Facebook, akhbar, SMS dan laman web untuk memaklumkan kewujudan produk kita di sesuatu outlet.

14. Buat Penilaian Selepas 6 Bulan

Buat penilaian selepas 6 bulan. Jika produk tidak laku juga, ambil balik produk dan letak di tempat lain. Jika laku, teruskan aktiviti pemasaran untuk jadikan ianya lebih laku. Jika ini berlaku, anda sudah temui outlet berkualiti anda.

15. Buat Penilaian & Kekalkan Outlet Berkualiti

Kekalkan outlet berkualiti dan terus tambah outlet baru. Lakukan penilaian. Lakukan proses ini secara berulang sehinggalah satu masa outlet yang tinggal adalah outlet yang berpotensi sahaja.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!