fbpx

Bisnes Tak Laku, Wang Simpanan Habis Hingga Tak Mampu Nak Bayar Gaji Pekerja

Saya nak perkenalkan anak muda ini, ada kemahiran profesional dan impian yang besar. Setelah habiskan ijazah dalam bidang Fisioterapi, beliau nak berbisnes. Biarpun orang tua menghalang, beliau tak putus asa dan terus memujuk bapanya sehingga bapanya bersetuju untuk menghulurkan sedikit modal. Sebelum tu sempat juga beliau makan gaji sekejap.

Baru 3 bulan berbisnes dah rasa seperti nak makan gaji semula

90 hari permulaan bisnes tanpa cuti buatkan pemuda ini lelah. Beliau penat dan rasa seperti nak makan gaji semula. Mana tidak, seminggu hanya dua atau tiga pesakit yang berkunjung ke pusat fisioterapinya.

Whats-App-Image-2020-06-28-at-11-55-39Tuan Wan Zahid ketika mula menapak dalam bisnes

Tuan Wan Zahid ada gajikan ahli fisioterapi dan staff untuk bantu uruskan operasi bisnes. Tapi, apabila pelanggan berkurang, sales yang sendu buatkan beliau tak mampu untuk bayar gaji pekerja.

Terpaksa beliau gunakan wang simpanan peribadi untuk bayar gaji pekerja. Sewa kedai tak usah cakaplah berapa lama tertunggak.

Hari demi hari, wang simpanannya mula menyusut dan cashflow bisnes tak sihat dan tak sama seperti yang beliau idamkan ketika mula-mula nak berbisnes dahulu.

“Bisnes rawatan fisioterapi ini perlukan ramai tenaga pekerja demi menjaga customer happiness. Jadi, saya perlu gajikan lebih ramai ahli fisioterapi,” terang Tuan Wan Zahid panjang lebar.

Bila dah tak buntu beliau hadir ke seminar Grow Your Business dan terus ke The Protege.

Ini antara tiga ilmu yang kami kongsikan kepada Tuan Wan Zahid:

#SOP Untuk Pekerja

Sebelum berguru, staff Tuan Wan Zahid hanya ‘keluar masuk’ sahaja dan bakal pekerja hanya sign satu helai surat tawaran dan keesokan harinya dah boleh mula bekerja.

Setelah beliau laksanakan SOP dalam setiap department bisnes dan menyediakan kontrak pekerjaan yang lebih terperinci yang perlu dibentangkan kepada pekerja sebelum mula berkhidmat barulah pekerja semakin setia untuk berkhidmat lama.

Bila dah ada SOP yang jelas, pekerja mempunyai hala tuju yang jelas tentang fungsi masing-masing di dalam syarikat dan menjadi penggerak dalam bisnes untuk sama-sama majukan syarikat.

# Perbaiki customer experience

Dulu Tuan Wan Zahid tidak ambil peduli khabar pelanggan setelah datang menerima rawatan di pusat fisioterapinya. Lepas dah berguru, beliau dan team mula bertanya pelanggan untuk dapatkan customer feedback dan sentiasa mengenalpasti tahap kepuasan hati pelanggan.

Bila bisnes servis ni , customer experience sangat perlu dititik beratkan. Kami bimbing anak muda ini untuk rawat sambil beli jiwa pesakitnya. Secara tak langsung, bisnes beliau boleh jimat kos iklan kerana pesakit itu boleh menjadi ‘iklan bergerak’.

 

# Bina cash reserve

Walaupun baru dua tahun berbisnes beliau dah berjaya kumpul cash reserve syarikat sebanyak RM 100,000. Beliau simpan pulangan untung bisnes sedikit demi sedikit dan sentiasa ingat hari mendatang.

Dalam perancangannya untuk kembangkan bisnes, beliau bercadang akan buka cawangan baru di Kuantan pada Januari 2021 nanti.

“Tuan Hasbul ‘Ariff sentiasa berpesan untuk bisnes bertahan lama dan berkembang perlu ada cash reserve yang stabil,” kata Tuan Wan Zahid.

Pegangan itu yang sentiasa beliau semat di dada dan atas sebab itu beliau masih mengambil gaji RM 1,600 sebulan dan menggunakan kereta lama untuk memberi laluan aktiviti pengembangan bisnesnya dahulu.

Bila ahli fisioterapi dah mula bertambah, barulah beliau ada masa untuk buat marketing untuk memperkenalkan bisnesnya kepada lebih banyak networking di hospital atau klinik berkaitan.

Selain itu, beliau ada lebih masa untuk mencari idea dan belajar perihal bisnes bersama gurunya.

Jadi, tugas-tugas di pusat fisioterapi dah boleh diambil alih oleh pekerjanya. Takdalah Tuan Wan Zahid buat segala-galanya sendiri lagi.

Bisnes mula ada perubahan ketara

Sebelum berguru, sales yang diraih syarikatnya sekitar RM 30 ribu sebulan tapi setelah dibimbing oleh Hasbul Brothers, salesnya berjaya melonjak naik hingga RM70 ribu sebulan.

Whats-App-Image-2020-06-28-at-11-56-08
Tuan Wan Zahid bersama barisan team Flex Physiotherapy

Syukur, kami bangga dengan pencapaian anak muda ini.

 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!