fbpx

Anda ada kedai? Ini perkara yang anda perlu tahu tentang tingkah laku pelanggan ketika wabak COVID-19

Penuh di dada akhbar online dan offline banyak jenama besar yang buat keputusan drastik untuk shut down beberapa premis mereka rentetan daripada virus COVID-19 yang tak diketahui bila akan reda. Apabila big player dalam pasaran dah ambil langkah ini demi kestabilan bisnes mereka, apa usahawan kecil dan sederhana yang mempunyai kedai perlu tahu?

 

1. Pelanggan liat nak ke kedai

Norma baru yang menggalakkan rakyat #StayAtHome mengurangkan kadar pengunjung untuk ke kedai. Ramai orang masih takut untuk keluar rumah dan mereka sememangnya agak ‘liat’ untuk ke kedai. Jadi, apa anda boleh buat? 
Pasarkan produk atau servis anda secara online. Tak dinafikan, memang agak sukar bisnes anda nak timbul di kalangan lambakan usahawan online baru yang muncul tapi jika anda konsisten lakukan promosi dengan ilmu yang betul, sudah pasti bisnes anda akan terbina dan diingati. 
Kemudian, usahawan perlu cari inisiatif agar pelanggan mudah mendapatkan produk atau servis anda. Sediakan servis penghantaran dan beli jiwa pelanggan untuk pastikan pelanggan anda tak lari kepada pesaing dengan menghadiahkan survival kit COVID-19 seperti mask dan sanitizer yang murah dan mudah didapati sekarang.

 

2. Sasaran pelanggan anda dah tak sama

Tempat hiburan kanak-kanak misalnya di pusat membeli belah yang bertujuan untuk menarik perhatian kanak-kanak tidak lagi relevan sementara menunggu pembangunan vaksin COVID-19. 
Antara lain, servis mesin urut turut terkesan. Orang ramai akan menjauhkan diri daripada servis yang mereka terpaksa berkongsi untuk mengurangkan risiko terdedah kepada virus. 
Jadi anda perlu tahu sasaran pelanggan anda dah berubah. Golongan berusia dan anak kecil yang lebih mudah dijangkiti virus ini akan berkurangan berkunjung ke kedai anda. 
Sasaran anda sekarang adalah golongan yang berumur 12 tahun hingga 45 tahun. Selain itu,  fokus kepada  pelanggan yang bekerja dalam sektor kerajaan berbanding sektor swasta. Ini kerana, banyak sektor swasta tertentu yang tidak stabil sekarang. 
Anda juga boleh tukar bisnes anda kepada bisnes makanan. Sejujurnya, bisnes makanan kurang terkesan buat masa sekarang untuk kesemua golongan tersebut.
Sepanjang tempoh berkurung mereka mungkin sudah bosan dengan masakan sendiri. Anda boleh tukar bisnes anda yang tidak relevan buat masa sekarang dan cuba penuhi kehendak semasa walaupun terpaksa.

 

3. Pelanggan lebih pentingkan keperluan daripada kehendak

Kehendak manusia untuk berjalan-jalan sekadar untuk leisure di pusat membeli belah atau ke kedai sememangnya dan terbukti berkurangan sekarang. Malah, dengan ramai yang kehilangan pekerjaan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), mereka akan lebih mementingkan keperluan asas seperti barang dapur. 
Antara lain, orang yang mempunyai income yang tak stabil akan menahan dahulu kehendak hati mereka. Jadi, ini masa sesuai dan terbaik untuk anda nurture mereka dengan berkongsi nilai produk anda. Jangan paksa pelanggan membeli buat masa ini. Ambil database mereka yang berkunjung ke kedai anda dan mulakan proses nurture.
Contohnya anda jual jamu, kongsikan apa kebaikan yang mereka bakal peroleh dengan memakan jamu tanpa menjual untuk elakkan mereka terus block anda. Slowly but surely inshaAllah. 
Dapat sesuatu?

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!