fbpx

Terpaksa Berbisnes Sebab Hilang Kerja Sekarang ‘Terpaksa’ Pula Gajikan Pekerja

Dah Selesa Makan Gaji Majikan Pula Suruh Berhenti

Setelah 15 tahun menabur bakti dan khidmat di syarikat oil and gas, digesa pula untuk meletakkan jawatan merupakan satu tamparan hebat buat insan ini. Runsing beliau fikirkan bagaimana nak sara keluarga setelah hilang satu-satunya sumber mata pencarian. 

Tapi hidup masih perlu diteruskan. Beliau terus melangkah arus dugaan hidup dengan menjadi pemandu Uber. Namun pendapatan diraih tak cukup untuk menampung kos sara hidup keluarganya di tengah kota.

Isterinya, Puan Nur Shafinaz cuba nak bantu suaminya dengan mulakan bisnes kecil-kecilan. Tapi pasangan ini capai kata sepakat merasakan mereka tak boleh teruskan hidup seperti ini. 

Ke Sana Ke Sini Pergi Kelas Bisnes

Berbekalkan duit pampasan yang Tuan Rizalman dapat mereka berdua gigih ikuti kelas untuk mulakan bisnes. Merata pasangan ini pergi kelas bisnes guru-guru bisnes yang beliau jumpa di Facebook. 

Tapi malangnya takda hasil. Pasangan ini sangat berharap ada sinar harapan di hujung terowong kerana duit pampasan yang Tuan Rizalman perolehi banyak dibelanjakan untuk belajar bisnes sampai beliau hampir ketandusan wang. 

Hinggalah pasangan ini ditakdirkan untuk bertemu dengan Hasbul Brothers pada bulan September, empat tahun yang lepas. Isterinya, Puan Shafinaz dapat rasakan bahawa Hasbul Brothers adalah orang yang boleh bantu orang seperti mereka.

Mula Bisnes Daripada Zero

Selepas ikuti kelas selama tiga hari bersama Hasbul Brothers pasangan suami isteri ni mulakan bisnes di rumah dengan menjual pakaian kanak-kanak dengan bermodalkan RM 400.

Jom kami kongsikan kepada anda ilmu yang kami share untuk bantu pasangan ini jana sales luar biasa: 

# Teknik Facebook Advertisement yang berkesan

Teknik yang betul dah bantu untuk raih sales pertama mereka sebanyak RM 1,000 hanya dalam masa 10 hari! Bulan seterusnya mereka belanjakan peruntukan kos iklan sebanyak RM 1,700 dan dengan nilai serendah itu mereka berjaya capai sales RM 11 ribu. Bulan berikutnya, sales jenama mereka Chikuchak meningkat naik sebanyak RM 25 ribu.

Kemudian, sales bisnes mereka konsisten RM 50 hingga RM 60 ribu sebulan . Pasangan ini akui mereka sendiri tak sangka mereka boleh capai sales sebanyak tu. 

Mana tidak, dulu pasangan ini rasakan bisnes yang mereka nak bina ni sekadar untuk tampung kos sara hidup sahaja.

#Mencari talent untuk majukan syarikat

Kami nasihatkan Tuan Rizalman untuk mula mencari talent bagi bantu beliau uruskan operasi syarikat supaya beliau boleh fokus untuk mencari idea bagi menambah baik produk dan menambah ilmu. 

Dah terbiasa makan gaji, hal pengurusan sumber manusia ini agak sukar untuk beliau laksanakan tanpa bimbingan. Kami nasihatkan juga tips untuk mencari staff yang bukan sekadar nak makan gaji tapi bekerja dengan passion.

Tuan Rizalman dibimbing untuk menerangkan hala tuju syarikat yang jelas kepada staff supaya staff komited dan fokus untuk sama-sama berusaha mencapai matlamat syarikat. 

#Bina Jenama 

Ketika artikel ini ditulis jenama Chikuchak sudah mempunyai 68 ribu pengikut di Facebook setelah empat tahun berbisnes. Jenama beliau semakin kuat saban hari dengan tujuan memberi pengalaman yang terbaik dan keyakinan kepada pelanggan agar sentiasa mengingati jenama Chikuchak.

Paling penting, brand bukan sekadar logo, tagline dan slogan tapi brand adalah adalah janji usahawan kepada pelanggan. 

Capai Sales RM 200 ribu ketika Hari Raya PKP 

Setelah empat tahun bertapak di dunia bisnes online dan branding Chikucak semakin kuat, hari raya PKP yang lalu umpama durian runtuh buat mereka. Chikucak berjaya capai sales RM200 ribu. Alhamdulillah. 

Kami di Hasbul Brothers berbangga dengan pencapaian Tuan Rizalman dan Puan Shafinaz dan akan sentiasa mendoakan bisnes Chikucak semakin maju dan berkembang. 

Kami juga bersyukur yuran The Protege yang mereka laburkan sebanyak RM 10,500 setahun tertanya mendapat pulangan yang berbaloi-baloi dan bermanfaat untuk bisnes dan keluarga mereka. 

 

Jadi, jika pasangan usahawan ini dah berjaya, bila pula giliran anda? 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!