fbpx

Sebelum & Selepas : Bagaimana Internet Telah Mengubah Cara Hidup Anda Ketika Melancong

Adakalanya, kita masih rasa ragu-ragu untuk menempah penerbangan secara online. Dengan wujudnya internet yang serba canggih dan moden, segelintir daripada kita mungkin terlupa bagaimana caranya untuk mendapatkan tiket penerbangan sebelum wujudnya internet.

Menurut TechInAsia, kira-kira 1 daripada 2 pengguna internet di Singapura telah melakukan peyelidikan dalam pernempahan tiket secara online. Hasil penyelidikan tersebut, ianya merupakan angka yang tertinggi di Asia Tenggara.

Oleh kerana industri pelancongan berkembang dengan pesat, orang ramai lebih mudah menggunakan online sebagai satu platform untuk mereka menempah tiket penerbangan.

Malah, dengan cara ini juga ianya dapat membuktikan bahawa dengan menggunakan pembelian dan pembayaran secara online, secara tidak langsung perjalanan anda akan menjadi dengan lebih mudah.

Jika anda merancang untuk pergi melancong, internet adalah perkara paling penting supaya perjalanan anda menjadi dengan lebih lancar. Menurut artikel daripada Huffington Post pada tahun 2014, sebanyak 60% manusia tidak boleh pergi melancong tanpa WiFI. Manakala sebanyak 94% adalah individu mengatakan WiFi adalah ciri-ciri yang perlu ada ketika membuat tempahan hotel.

Berikut merupakan bagaimana WiFi telah mengubah hidup anda ketika pergi melancong :

#1 –  Sebelum : Membeli Poskad. Selepas : Update Di Instagram

Geotagging adalah applikasi pertama yang diviralkan daripada FourSquare telah digunakan oleh orang-orang yang menggunakan Facebook, Instagram, dan Snapchat. Applikasi ini boleh digunakan sekiranya anda berada di lokasi percutian.

Dahulu, sebelum wujudnya Instagram orang ramai lebih gemar menggunakan poskad. Yakni, menunjukkan mereka sudah merasaai pengalaman ketika melancong serta membeli poskad tersebut sebagai tanda kenangan.

Namun, berbeza pula pada Instagram. Disebabkan oleh teknologi yang semakin canggih dengan wujudnya internet tanpa had, orang ramai lebih suka menggunakan Instagram sebagai applikasi untuk mereka berkongsi gambar sebagai tanda kenangan.

#2 – Sebelum : Peta & Kompas. Selepas : Peta Goggle

Menggunakan peta dan kompas adalah agak sukar berbanding menggunakan peta google dan Citymapper. Ini kerana, peta dan kompas memerlukan kepakaran anda untuk menggunakannya. Malah, peta google pula anda hanya perlu muat turun applikasi tersebut, dengan adanya internet anda boleh terus menggunakannya dengan hanya menaip kemana destinasi yang ingin ditujui.

Walaubagaimanapun, jika anda lebih gemar menggunakan peta ini menujukkan kepada orang ramai bahawa anda adalah seorang pelancong. Secara tidak langsung, tidak mustahil anda akan ditipu oleh sindiket penipuan ataupun pencuri. Maka, dengan wujudnya peta aplikasi ini, bukan sahaja anda lebih selamat malah memudahkan perjalanan ke destinasi.

#3 – Sebelum : Michelin Guide. Selepas : TripAdvisor

Ramai yang tidak tahu tentang perkara ini. Michelin guide adalah sebuah buku memberikan maklumat yang berguna kepada pelancong  seperti peta, hotel, dan juga stesen minyak. Ini adalah kerana, untuk membantu pelancong mendapatkan maklumat yang mereka perlukan. Namun, selang beberapa tahun selepas Michelin diterbitkan, kita boleh melihat beberapa perubahan seperti wujudnya aplikasi yang baru sepeti TripAdvisor dan Foodspotting mengamalkan konsep yang sama.

Walaubagaimanapun, TripAdvisor juga memberi maklumat kepada pelancong seperti mana-mana restoran, penginapan serta tempat tarikan pelancong. Malah, aplikasi ini lebih mudah digunakan kerana internet sekarang berada di hujung jari sahaja dan mudah dibawa kemana-mana.

#4 – Sebelum : Bas pelancongan. Selepas : Uber

Jika anda pergi melancong ke luar negara, anda mungkin akan bergantung kepada kumpulan dan bas pelancongan semata-mata. Namun, bagi meraka yang inginkan kelainan dan ingin berdikari ketika melancong uber adalah pengangkutan yang sesuai buat anda. Ini kerana, bas pelancongan selalunya sudah menetapkan masa pada pukul berapa mereka patut bergerak dan anda harus mengikuti jadual tersebut.

Namun, berbeza pula dengan pengangkutan uber. Dengan ini, kita boleh merancang perjalanan kita sendiri tanpa perlu bergantung kepada bas perlancongan. Selain dari itu, anda juga tidak akan terikat dengan waktu yang telah di jadual kan kerana semuanya terletak di tangan anda sendiri.

 

#5 – Sebelum: Folder tiket, risalah, dan maklumat tempahan. Sekarang: Google Docs / Evernote

Masihkan anda ingat untuk mencetak semua tempahan tiket dan meletakkan ke dalam folder yang besar? Malah sebelum itu, anda telahpun menulis beberapa butiran seperti tempahan, number telefon jika terkandas di tengah jalan. Namun, dengan wujudnya aplikasi seperti Evernote dan Google Docs yang dapat membantu anda untuk mengakses semua number telefon tersebut ke mana-mana dekstop. Apa yang anda perlukan adalah wifi dan kata laluan.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!