fbpx

Rugi Bisnes Sampai Tahap Jual Rumah, Akhirnya Bangkit Dalam Masa 6 Bulan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Bekas jurutera ni hampa dengan nasib bisnes yang jatuh merudum dan terpaksa jual rumah untuk bantu bangunkan semula bisnesnya. 

Bukannya sales tu takda, ada tapi duit tu tak dapat nak merasa apatah lagi nak saving sikit untuk syarikat.  

Lagipun, dengan jumlah sales sekitar RM 22 ribu sebulan tak cukup nak tampung gaji pekerja, sewa kedai,kos bahan mentah dan macam-macam lagi. 

Duit terakhir hasil jualan rumahnya tu, beliau nekad nak guna untuk join The Protege selepas hadir ke seminar Marketing Luar Biasa pada tahun 2018. 

Syukur sales bisnes meningkat 5 kali ganda selepas 6 bulan join The Protege. Tuan Taufik Latif kongsikan apa yang beliau buat:

Tukar nama kedai

Daripada nama Kedai Kek Bangi, atas nasihat kami Tuan Taufik tukar nama kedai kepada Zetty Butterscotch Cake Bakery atau ZBCBakery. Nama kedai mainkan peranan penting dan haruslah mudah untuk diingati pelanggan dan prospek. 

Fokus jual dua kek sahaja

ZBC Bakery fokus jual dua kek sahaja untuk menjaga kualiti produknya. Anda juga boleh contohi apa yang Tuan Taufik ni buat. Pentingkan kualiti daripada kuantiti. Lagi satu, Tuan Taufik tak fokus nak hasilkan kek cantik tapi komited nak jual kek yang sedap. 

Konsisten buat Facebook ads

Cara marketing ZBC Bakery adalah dengan buat iklan di Facebook ads. Setakat ini, strategi tu dah berjaya bantu bisnesnya capai sales dengan konsisten sebanyak RM 140 ribu sebulan. Prospek daripada iklan itu akan diuruskan oleh team sales ZBC Bakery untuk prosedur seterusnya iaitu close sales. 

Jaga kos

Tuan Taufik melantik konsultan akaun untuk jaga duit keluar masuk syarikatnya. Barulah beliau nampak duit, sebelum ni sales ada tapi duit tak nampak sebab beliau sendiri yang uruskan. 

Tambah team sales

Dengan tambahkan team sales, sales ZBC Bakery makin bertambah. Team sales ZBC Bakery gunakan database sedia ada untuk pastikan pelanggan tak bosan membeli lagi dan lagi.

Kami percaya ramai usahawan bisnes kecil yang masih takut nak buat perubahan macam Tuan Taufik ni. 

Apa kata kami bantu anda? 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!