fbpx

Langkah Terbaik Untuk Usahawan Keluar Dari Zon Selesa & Capai Kejayaan Lebih Tinggi

Siapa yang tidak mahu hidup dalam keadaan yang lebih selesa, sudah tentu setiap individu mengimpikan kehidupan seperti itu. Tetapi, jika anda sering hidup dalam keadaan yang selesa dan tidak mahu keluar dari zon selesa, sudah pasti anda akan terlepas peluang untuk menikmati kehidupan yang agak mencabar.

Namun, jika anda mahu keluar dari kepompong tetapi tidak tahu bagaimana cara untuk bermula? Ikuti langkah ini.

#1 – Ambil Langkah Pertama

 

Setiap apa yang anda ingin lakukan, pastikan ia bermula dengan mengambil langkah pertama. Kerana, langkah pertama merupakan perkara yang paling penting untuk memulakan sesuatu perkara. Walaupun ia kedengaran seperti agak sukar untuk dilakukan, tetapi jika anda berusaha pasti akan berjaya.

#2 – Mengenal Pasti Ketakutan

Setiap individu pasti mempunyai kelemahan dalam diri, contohnya takut kepada kejayaan atau takut kepada kegagalan. Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu keluar dari zon selesa dan mengenal pasti kelemahan dalam diri. Kerana, apabila kita berhadapan dengan masalah, sebenarnya secara tidak langsung anda dapat keluar dari zon selesa. Individu yang berjaya, mereka bijak untuk mengawal segala masalah dan selesaikannya dengan cara yang lebih profesional.

#3 –  Mengubah Cara Pemikiran

 

Untuk menjadi individu yang berjaya, anda harus mengubah bagaimana cara anda berfikir. Anda memerlukan stamina dan dispilin yang kuat. Pastikan setiap apa yang anda lakukan, mempunyai matlamat dan cita-cita yang jelas dan secara tidak langsung, anda tahu apa yang anda sedang lakukan. Jika anda sentiasa berfikiran positif, maka segala perkara yang positif akan meresap dalam diri.

#4 – Percaya Pada Diri Sendiri

Percaya pada diri sendiri adalah aspek yang paling penting, dan supaya diri kita menjadi lebih produktif. Setiap individu mempunyai kemampuan mereka tersendiri. Namun, ada juga individu di luar sana yang masih berfikiran negatif tentang kemampuan diri sendiri. Jika anda sering berfikiran seperti itu, secara tidak langsung ia akan menyekat segala perjalanan anda untuk lebih berjaya.

Untuk keluar dari zon selesa, anda harus percaya pada diri sendiri yang anda boleh lakukannya. Kerana, tiada apa yang mustahil dalam dunia ini jika anda sentiasa berusaha. Dugaan dan rintangan dalam kehidupan pasti ada, namun usaha yang akan membezakan setiap kejayaan individu tersebut.

#5 – Kelilingi Diri Anda Dengan Pelbagai Jenis Manusia

 

Tidak dinafikan, sudah tentu kita mempunyai rakan-rakan yang paling selesa untuk kita berbual dan menceritakan segala masalah. Walau bagaimanapun, bertemu dengan orang yang baru adalah cara yang terbaik untuk mendedahkan diri anda supaya lebih terbuka untuk menerima idea-idea baru.

Untuk anda lebih mengenali orang yang baru, mungkin akan mengambil sedikit masa. Tetapi, perkara itu tidak akan menjadi masalah sekiranya anda sering berfikiran terbuka dan ingin menimba pengalaman serta perspektif yang berbeza dari pelbagai jenis manusia.  Secara tidak langsung, ia akan menjadikan anda sebagai indvidu yang mudah bergaul serta mudah untuk didekati.

#6 – Sukarelawan

Menjadi seorang sukarelawan merupakan pekerjaan yang sangat mulia kerana berpeluang membantu manusia yang lebih memerlukan. Selain itu, anda juga berpeluang untuk meninmba ilmu pengalaman dan pembelajaran yang tidak akan dapat di mana-mana. Kerana, bukan mudah untuk menjadi seorang sukarelawan, ia memerlukan anda berkorban dari segi masa dan juga tenaga.

#7 – Menggunakan Jalan Yang Berbeza

 

Jika anda sering menggunakan jalan yang sama setiap hari, apa kata anda cuba untuk menggunakan jalan yang berbeza pula. Dengan cara tersebut, anda dapat melihat jalan dan persekitaran yang berbeza. Secara tidak langsung, ia akan memberikan nafas dan juga pengalaman yang baru.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!