fbpx

Kedai Signboard Wanita Ini Hampir Bungkus Tapi Bila Dah Belajar, Tak Menang Tangan Hingga Terpaksa Tolak ‘Job’

Bulan September tahun 2019 tanggal yang tak boleh dilupakan oleh wanita ini. Setelah berbincang dengan staff, Puan Rohana bersepakat dan pasrah untuk tutup bisnes yang berusia tiga tahun itu. Ini kerana sales yang diraih sangat sedikit dan tak mampu nak tanggung kos sewa kedai, gaji pekerja dan sebagainya. 

Malam pada hari yang sama keputusan nak tutup kedai dibuat, beliau yang sedang asyik melayari internet terkesan dengan satu video kisah usahawan pemilik Imanina Butik. 

Beliau sangat terinspirasi bagaimana pasangan itu bangun daripada jatuh terduduk dan kembali bina bisnes dari zero. Sudahlah kedai terbakar hingga nilai kerugian mencecah RM 2juta. 

Anda juga boleh tonton di SINI 

Dari situ beliau bangkit dan terus hadir ke seminar Grow Your Business pada bulan yang sama. 

Kami bantu bongkarkan kesalahan beliau secara tak langsung ketika beliau hadir ke seminar tersebut dan ini antara kesilapan yang Puan Rohana kongsikan dengan kami: 

# Cara marketing salah

Dek kerana ada pengalaman selama enam tahun buat bisnes kosmetik beliau anggap bisnes signboard-nya boleh buat cara marketing yang sama sahaja.

Beliau sendiri buat iklan di Facebook tanpa ada ilmu dan bimbingan. Setelah Tuan Hasbul ‘Aqill nasihatkan untuk buat Google advertisement barulah sales mula masuk kerana kebiasaannya peniaga akan mencari servis beliau di Google berbanding di Facebook. 

Dulu buat sendiri tapi bila dinasihat untuk mengupah orang yang ada kemahiran yang pakar untuk buat iklan di Facebook dan Google barulah Puan Rohana nampak kesan apabila serahkan tugas kepada yang benar-benar ahli. 

Beliau juga semakin giat  memperbaiki customer happiness. Antara usaha Puan Rohana adalah memberikan flyers secara percuma dan bantu menyenaraikan  kontraktor yang boleh membantu pelanggan beliau untuk pasang billboard jualannya. Puan Rohana juga ikut nasihat kami untuk gabungkan marketing secara online dan offline. 

# Costing ‘ke laut’

Puan Rohana tak sedar sebenarnya sebiji skru itu pun adalah kos. Selama ini beliau tak ambil kisah kos kecil-kecil. 

Sedar-sedar bila dah dikira semula kos jualan satu signboard sebenarnya untung yang diambil sangat sedikit iaitu hanya RM 11. Tak hairanlah kedai hampir bungkus! 

# Tak pantau team

Terlalu ‘lepaskan’ team tanpa pantauan juga adalah salah satu kesilapan Puan Rohana. Beliau percaya dengan konsep ‘tak kisah asalkan kerja siap’ dan hanya jenguk kedai sekali sekala sahaja. Tapi bila dah belajar, beliau lebih teliti dan turun padang dan pantau segala aktiviti bisnes.

Dalam masa sama, beliau sangat menjaga kebajikan pekerja seperti menyediakan kemudahan medical card, bayar gaji tepat pada masanya dan sering buat aktiviti bersama agar team dan leader mempunyai hubungan yang lebih erat dan mudah bekerjasama. 

Bila mereka ubah semuanya, tak sampai sebulan selepas hadir ke seminar, bisnes terus boleh jana sales luar biasa dan segala hutang-piutang dah mampu dilangsaikan.

Meskipun menaikkan jualan harga kerana kos jualan sebelum ini hanya menanggung rugi, bisnes Puan Rohana makin mendapat sambutan hari demi hari. 

Tak sampai setahun pun iaitu pada Jun 2020 Puan Rohana dah capai angka sales RM 1 juta yang pertama. 

Itupun ada yang terpaksa tolak ‘job’ kerana tak menang tangan.

Syukur, alhamdulillah.

Anda ada masalah yang buatkan anda hampir nak tutup kedai macam Puan Rohana dulu? 

Atau kenal rakan-rakan usahawan yang ada masalah sama?

Ajak mereka baca artikel ini. 

 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!