fbpx

Jualan pasar malam sendu, terus berubah tarik pelanggan melalui online!

Penat lelah wanita ini berniaga lima tahun di pasar malam berakhir dua tahun yang lalu ketika dia lihat berniaga online boleh capai sales lagi jauh dengan ilmu yang betul. 

Tapi, salesnya tak konsisten. Paling banyak RM 15 ribu sebulan. Pernah juga hanya dapat RM 4 ribu hingga RM 6 ribu sebulan. 

Puan Marliana mula cari ilmu untuk tingkatkan sales dari seminar Grow Your Business dan terus sign up untuk join The Protege. 

“Cukuplah saya dapat RM 30 ribu sebulan,” kata Puan Marliana kepada kami suatu ketika dahulu. 

Ini antara strategi yang beliau buat untuk tingkatkan jualan pakaian kanak-kanak Baby Adamadelia:

Fokus Instagram ads 

Puan Marliana fokus satu platform untuk jual pakaian kanak-kanaknya iaitu melalui Instagram ads. Beliau meletakkan budget iklan RM 100 sehari untuk capai sales target yang ditetapkan. 

Hire staff

Dari segalanya uruskan seorang diri, Puan Marliana mula hire staff untuk bantu beliau uruskan stok, urusan jual beli online dan menjaga segala urusan butik pakaian kanak-kanak Baby Adamadelia. Kini, beliau dah ada 5 orang staff yang bantu beliau untuk kembangkan lagi bisnes. 

Buka kedai untuk pelanggan walk-in

Untuk memenuhi permintaan pelanggan, Puan Marliana akur nasihat kami untuk buka juga kedai kepada pelanggan walk-in untuk membeli belah secara langsung. Alhamdulillah, pengunjung sentiasa bertambah hingga beliau ‘terpaksa’ berpindah dari kedai kecil ke kedai yang lebih besar. 

102371439-3041381509253653-2058933655149589972-o

Kedai pakaian kanak-kanak Baby Adamadelia di Sentul, Kuala Lumpur

Bina dropship

30% hasil jualan pakaian bayi jenama Baby Adamadelia adalah daripada ahli dropship Puan Marliana. Beliau turut iklankan untuk mencari dropship bagi membantu beliau menambah pendapatan jualan. 

Bina cash reserve! 

“Saya tak pernah terfikir nak ada simpanan syarikat sebanyak RM 150 ribu, terima kasih sangatlah Hasbul Brothers atas tunjuk ajar” kata Puan Marliana.

Baru dua tahun berniaga online, beliau dah kumpul cash reserved sebanyak nilai tersebut. 

Syukur, dulu Puan Marliana hanya mengharapkan sales RM 30 ribu sebulan bagi membantu suami.

Tapi kini, beliau boleh jana secara konsisten RM 70 hingga RM 80 ribu sebulan. Paling banyak ketika PKP yang lalu jualannya mencecah RM 200 ribu. 

Nampak tak pentingnya berniaga dengan ilmu? 

Lebih-lebih lagi kini dunia bisnes online yang dah terlampau tepu dengan terlalu banyak produk dan servis. Guna saluran yang betul agar prospek akur dan mengalah untuk memilih anda berbanding pesaing.  

 

 

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!