fbpx

Ini Perkara Yang Anda Perlu Lakukan Untuk Mudah Disenangi Oleh Rakan-Rakan Bisnes

Kecerdasan emosi mampu meningkatkan kemahiran sosial dalam diri kita. Apa yang anda perlu lakukan adalah, sentiasa berfikiran positif supaya kemahiran sosial yang ada pada diri dapat diwujudkan.

Artikel kali ini kami akan kongsikan 7 kemahiran sosial yang akan dapat membantu anda tidak kira berada di dalam pejabat mahupun bersama rakan-rakan anda yang boleh dipraktikkan dalam kehidupan seharian.

#1 – Menjalin Komunikasi Dengan Mata

 

Bagi sesetengah individu, perkara ini mungkin mudah bagi mereka, tetapi dalam komunikasi mata memainkan peranan yang penting. Ini kerana, ianya dapat mewujudkan keserasian dan keyakinan terhadap individu tersebut.

Malah, keyakinan adalah salah satu kualiti yang dapat menarik orang ramai untuk lebih mengenali siapa diri anda. Tingkah laku yang positif, dapat memberikan individu tersebut menggunakan peranan mata dengan baik.

Masih belum terlambat buat anda untuk melakukannya. Ini kerana, perkara ini tidak memerlukan sebarang kemahiran malah, memerlukan komitmen yang ada dalam diri dan juga pandangan individu ketika memulakan perbualan.

#2 – Letakkan Telefon Pintar Ketika Sedang Berbual

Ketika anda di dalam mesyuarat mahupun sedang berbual bersama rakan-rakan, lebih elok jika letakkan ketepi dahulu telefon pintar anda. Pastikan beri perhatian sepenuhnya pada mereka untuk mengelakkan gangguan yang akan berlaku. Tabiat ini tidak memerlukan sebarang kemahiran mahupun usaha namun, ianya salah satu kemahiran sosial yang perlu ada pada setiap individu.

#3 – Panggil Dengan Nama Sebenar

 

Memberikan layanan yang baik mampu membuatkan orang lain selesa dengan kehadiran kita. Salah satunya adalah dengan memanggil mereka dengan nama, secara tidak langsung individu tersebut dapat memberikan aura yang positif dalam diri. Selain dari itu, memberikan layanan yang baik kepada pekerja baru juga dapat membuatkan individu tersebut berasa selasa dan tidak rasa dipinggirkan.

#4 – Sentiasa Memberikan Senyuman

Sentiasa memberikan senyuman adalah salah satu kemahiran sosial yang perlu wujud dalam diri kita. Selain ianya salah satu amalan sedekah, senyuman juga mampu membuatkan individu tersebut mudah didekati. Namun, jika anda mahu lebih disenangi dan didekati, bahasa tubuh memainkan peranan yang penting dalam membentuk satu kumpulan yang sentiasa bekerjasama dan membantu antara satu sama lain.

#5 – Berjabat Tangan

 

Kajian menunjukkan bahawa, mereka yang berjabat tangan apabila bertemu dengan orang lain dapat memberikan kesan yang positif dalam diri seseorang. Malah, ianya juga dapat mewujudkan individu tersebut mempunyai postur tubuh yang baik serta mudah untuk didekati.

#6 – Menjadi Pendengar Yang Baik

Jika anda mampu untuk menjadi pendengar yang baik, secara tidak langsung orang ramai mudah untuk meluahkan perasaan mereka terhadap anda. Mendengar adalah lebih baik daripada anda berkata-kata dan sekiranya terdapat idea-idea yang bernas diberikan oleh setiap individu, adalah lebih baik untuk anda mendegar dahulu daripada bersuara.

#7 – Mendengar Dan Memberi Pendapat

 

Mendengar dan memberi pendapat adalah satu kaedah yang boleh kita gunaka ketika sedang menghadiri mesyuarat mahupun berbual bersama rakan-rakan anda. Apabila anda dapat mendengar dengan baik, cuba untuk memberi pendapat yang baik pula. Ini kerana, segala pendapat anda mungkin dapat digunakan pada masa akan datang. Idea yang bernas dapat memberikan kesan yang positif dalam organisasi anda.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!