fbpx

Apakah Sebab Utama Staf Anda Kerap Berhenti Kerja, Ini Kajian Dari LinkedIn

Pada tahun 2015 satu kajian telah dilakukan oleh LinkedIn, mendedahkan sebab mengapa pekerja mengambil keputusan untuk meninggalkan tempat kerja mereka.

Perkara ini berlaku  adalah kerana kekurangan peluang kerjaya di syarikat tersebut. Hal ini juga akan menyebabkan syarikat tersebut kekurangan ahli pekerja dan juga kesan pengambilan ahli baru akan terjejas.

Dari kajian tersebut mendapati bahawa, sebanyak 59% mereka berbuat demikian adalah kerana tempat kerja yang baru lebih membuka peluang kerjaya yang begitu banyak.

 

Untuk mengelakkan perkara ini terus berlaku, majikan terutamanya memainkan peranan yang penting bagi membentuk sebuah organisasi yang berjaya serta dapat menambah pekerja yang sememangnya berbakat.

Jadi persoalannya, mengapakah perkara ini boleh berlaku? Baca artikel ini dengan selanjutnya supaya dapat membuka mata anda mengapa pekerja berhenti kerja.

#1 – Syarikat & Matlamat Individu Tidak Sejajar

Setiap syarikat pasti mahukan sebuah organisasi yang mempunyai matlamat untuk dicapai. Pada tahun 2014, sebuah kajian telah dilakukan oleh Brandon Hall Group. Mereka mendapati bahawa, apabila berkaitan tentang pengurusan prestasi dalam sebuah organisasi, sebanyak 74% mengatakan prestasi setiap pekerja dan matlamat syarikat perlu diberikan keutamaan.

Perkara ini perlu di ambil berat oleh syarikat tersebut untuk mengelakkan pekerja merasa terasing dan tidak mempunyai hubungan yang baik dengan majikan mereka. Ini akan menyebabkan keadaan menjadi dengan lebih teruk apabila pekerja mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan mencari kerja yang lebih baik.

Apabila sebuah syarikat mengetahui akan tanggungjawab mereka, pastinya matlamat yang ingin dicapai sejajar dengan matlamat pekerja mereka. Anda harus tahu, sebuah syarikat yang berjaya datangnya dari majikan dan pekerja yang sering bekerjasama antara satu sama lain.

Jika matlamat yang ingin dicapai sejajar dengan matlamat pekerja, secara tidak langsung pekerja akan sentiasa merasa dihargai.

#2 – Tidak Mempunyai Fokus

Sebuah syarikat yang berjaya seharusnya mereka mempunyai fokus terhadap matlamat yang ingin dituju. Walau bagaimanapun, mereka harus memupuk kekuatan pekerja mereka dahulu demi mengukuhkan kestabilan syarikat.

Namun, sebuah organisasi juga memainkan peranan yang penting untuk sentiasa komited demi membina kekuatan dalam syarikat tersebut.

Suasana yang kondusif di tempat kerja memainkan peranan yang paling penting bagi mewujudkan persekitaran yang selesa.

Namun, akibat daripada suasana di tempat kerja yang tidak kondusif perkara ini akan menyebabkan pekerja hilang semangat dan kurang fokus apabila melakukan tugasan. Apabila perkara ini berlaku, bagaimana mereka ingin memenuhi matlamat kerja?

Walau bagaimanapun, setiap individu mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Namun, jangan jadikan kelemahan itu sebagai satu alasan untuk anda tidak berusaha dan tidak mempunyai fokus dalam setiap tugasan yang diberikan.

Jika anda seorang individu yang introvert iaitu yang agak pemalu dan suka menyendiri, lebih baik jika anda mengubah tabiat tersebut dan menjadi lebih extrovert demi kebaikan pada masa akan datang.

#3 – Pekerja Tidak Diberi Peluang Untuk Menyambung Pelajaran

 

Bagi individu yang telah mendapatkan pekerjaan yang tetap dan kerja sepenuh masa, perkara ini mungkin agak sukar bagi mereka untuk hendak menyambung pelajaran.

Namun, ini juga disebabkan oleh kekurangan wang dan tidak mempunyai masa yang mencukupi. Walau bagaimanapun, ada sesetengah organisasi akan mengimbangi perkara tersebut.

Selain itu, bagi individu yang mempunyai jadual kerja yang agak fleksibel, melakukan kerja di rumah, serta mempunyai pinjaman dapat membantu mereka untuk menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

Faedah ini bukan sahaja dapat membantu pekerja melanjutkan pelajaran malah, mereka juga menjadikan pekerja tesebut lebih setia untuk bekerja dengan lebih lama di syarikat tesebut.

#4 – Tidak Mempunyai Sistem Yang Teratur

Sebuah organisasi yang tidak mempunyai sistem yang teratur akan menyebabkan pekerja mereka memilih untuk mencari pekerjaan yang lebih baik. Majikan seharusnya memberi peluang kepada pekerja untuk menukar dan memberikan posisi yang baru tetapi masih di dalam organisasi yang sama.

Ini akan menunjukkan bahawa, pekerja diberikan nafas dan suasana yang baru bagi meningkatkan semangat dan motivasi dalam diri.

Selain dari itu, tanpa usaha yang kukuh dan semangat tidak mungkin individu tersebut dapat mencapai kejayaan yang diinginkan.

Tambahan pula, bagi individu yang dinaikkan pangkat prestasi yang baik mencerminkan keupayaan yang ada dalam diri tetapi, bukan kepada berapa tempoh masa anda telah berkhidmat di syarikat tersebut. Jelaslah disini bahawa, kemajuan syarikat terletak kepada prestasi individu tersebut.

Jika anda mahu mempunyai pekerja yang cemerlang, jangan sesekali menyekat peluang mereka. Sentiasa berikan mereka kebebasan untuk membuat keputusan sendiri serta, tunjukkan kepada mereka peluang yang ada dan bagaimana untuk mencapai matlamat yang ingin dikecapi.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!