fbpx

7 Tabiat Buruk Yang Boleh Merosakkan Hubungan Di Antara Pekerja

Menurut Globoforce, 78 peratus daripada mereka yang bekerja antara 30 hingga 50 jam seminggu lebih banyak menghabiskan masa dengan rakan sekerja berbanding dengan keluarga.

Untuk mewujudkan hubungan yang baik di tempat kerja, saya merasakan masa yang dihabiskan di pejabat amat mencukupi. Malah, ia bukan sahaja dapat meningkatkan moral seseorang pekerja tetapi juga dapat meningkatkan produktiviti dan kepercayaan di dalam sesebuah syarikat.

Berikut adalah beberapa tabiat yang akan merosakkan hubungan di tempat kerja :

#1 – Mengumpat

Mengumpat di tempat kerja sering berlaku di mana-mana malah ia juga dapat merosakkan hubungan persahabatan di tempat kerja. Ia juga boleh mendatangkan sesuatu perkara yang buruk malah lebih tepat boleh menjadi “virus” yang akan merosakkan kualiti dan produktiviti.

 

Sedar ataupun tidak, bahawa mengumpat boleh mengeruhkan lagi keadaan di mana wujudnya perbalahan antara pekerja dan kurang persefahaman antara satu sama lain.

Jika anda mendengar sesuatu perkara yang kurang menyenangkan, lebih baik untuk anda siasat dahulu betul atau tidak berita yang disampaikan. Ini kerana, mencegah gosip di tempat kerja bukanlah perkara yang mudah.

Jika ini sering berlaku, lebih baik anda berdiam diri sahaja untuk mengelakkan sebarang kesulitan. Kerana, berdiam diri lebih baik dari ambil tahu perkara yang anda pun masih belum tahu kesahihannya.

#2 – Tidak Boleh Di Percayai

Mungkin anda pernah berpengalaman berhadapan dengan pekerja yang tidak memberi komitmen yang baik. Seperti pekerja yang sering datang lewat, tidak menghadiri mesyuarat, dan gagal untuk mengikuti peraturan di pejabat. Ini menunjukkan bahawa, pekerja seperti ini tidak boleh dipercayai sama sekali.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda perlu memberi komiten yang baik bagi meningkatkan mutu kualiti kerja dan produktiviti.

Selain itu, jika anda tidak boleh menyelesaikan sesuatu kerja sebelum tarikh yang diberikan, lebih baik untuk memberitahu terlebih dahulu perkara yang sebenar. Ini juga untuk mengelakkan perkara yang lebih buruk akan berlaku.

#3 – Melambatkan Sesuatu Kerja

Kebanyakan pekerja suka untuk membuat kerja di saat-saat akhir. Ini kerana, bagi mereka membuat kerja di saat akhir akan membuatkan mereka lebih fokus untuk menyiapkan kerja secepat mungkin. Walaupun dengan cara ini amat berkesan bagi mereka yang melakukan kerja secara berseorangan.

 

Namun, ini mungkin nampak tidak adil bagi sesetengah pihak yang membuat kerja di awal waktu. Apabila anda bekerja di sebuah syarikat, anda sebenarnya bekerja di dalam satu kumpulan yang memerlukan kerjasama antara satu sama lain.

Jika masalah ini terjadi, ianya akan menyebabkan tekanan kepada pekerja di dalam satu jabatan. Untuk menjadi seorang pekerja yang terbaik, perlu ada sikap motivasi dalam diri, dan inginkan perubahan ke arah yang lebih baik.

Membuat kerja di awal waktu dapat meningkatkan hasil kerja yang bagus. Ini juga dapat membantu anda supaya tidak melengah-lengahkan sesuatu pekerjaan yang diberikan.

#4 – Buli

Setiap manusia pernah melalui zaman kanak-kanak. Dimana zaman ini sering berlakunya buli di antara rakan sebaya. Fikirkan semula, adakah anda suka dibuli? Sudah tentu tidak. Disebabkan oleh persekitaran ini berlaku di tempat kerja, ianya akan mewujudkan ketidakselesaan kepada orang lain.

Walaupun seseorang itu tidak terlibat dalam masalah ini, namun ianya sedikit sebanyak memberikan kesan yang negatif kepada diri mereka.

#5 – Ketagih Kepada Sosial Media Tetapi Gagal Untuk Membalas E-Mail

Berapa banyak masa yang anda luangkan pada sosial media setiap hari? Tidak salah untuk bersosial media di tempat kerja, tetapi pastikan anda terlebih dahulu menyiapkan kerja yang diberi.

 

Oleh kerana itu juga, ianya dapat memupuk sifat positif dan buat kerja di awal waktu. Pastikan masa di sosial media dapat seimbang dengan masa untuk siapkan kerja anda.

#6 – Tidak Menepati Janji

Salah satu perkara yang menyebabkan kerosakan hubungan di tempat kerja adalah, tidak menepati janji. Jika anda sudah berjanji kepada rakan anda, janji itu haruslah ditepati. Ini juga untuk mengelakkan perselisihan berlaku antara satu sama lain dan akan menyebabkan rakan anda menunggu dengan lebih lama.

Sebagai contoh, jika anda sudah aturkan masa untuk membuat temujanji, tetapi tidak dapat hadirkan diri tanpa alasan yang diberikan. Ini dapat membuatkan pelanggan anda menunggu dengan lebih lama.

#7 – Mengambil Kesempatan

Mengambil kesempatan atas kejayaan orang lain akan menyebabkan anda cenderung ke arah pentingkan diri sendiri. Namun, disebabkan hal ini berlaku akan menyebabkan hilangnya kepercayaan antara rakan sekerja. Apa yang perlu anda lakukan adalah, sentiasa berusaha ke arah yang lebih baik dan percaya pada diri sendiri. Elakkan mengambil kesempatan kebaikan orang lain atas kepentingan anda!

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!