fbpx

7 Perkara Yang Usahawan Berjaya Lakukan Sebelum 8 Pagi Setiap Hari

#1 – Tidur Yang Cukup Sekurang-kurangnya 7 Jam Sehari.

Tidur yang mencukupi amat penting sama juga seperti makan dan minum. Tanpa mengambil serius perkara ini, manusia yang tidak mendapatkan tidur yang secukupnya akan mengalami masalah yang serius yang boleh membawa kepada produktiti kerja terganggu.

The National Sleep Foundation (NSF) telah menjalankan kajian dengan mendedahkan bahawa 40 juta rakyat America mengalami lebih 70 gangguan tidur yang berbeza. Bukan itu sahaja, sebanyak 60 peratus orang dewasa dan 69 peratus kanak-kanak mengalami masalah tidur dalam tempoh  beberapa hari sehingga ada yang melebihi dari seminggu.

Selain itu, lebih daripada 40 peratus orang dewasa mengalami masalah mengantuk di siang hari sehingga menganggu aktiviti harian mereka.

Tidur yang mencukupi akan lebih terdedah kepada :

  • Meningkatkan daya ingatan yang kuat.
  • Mengurangkan keradangan.
  • Meningkatkan kreativiti.
  • Mengurangkan rasa tekanan.
  • Mengurangkan risiko kemurungan.

#2 – Doa Dan Meditasi Untuk Fokus Dengan Lebih Jelas

Selepas bangun dari tidur yang sempurna, doa dan meditasi adalah penting untuk memotivasikan diri kita ke arah yang lebih positif.

Apabila kita rasa bersyukur, pemikiran kita akan menjadi lebih luas. Dengan izin Tuhan, rezeki lebih terbentang luas dan urusan harian akan menjadi lebih mudah.

Apabila anda bersyukur dengan apa yang anda ada, anda akan menarik lebih ramai manusia dengan sifat-sifat yang positif. Bersyukur juga boleh menjadi kunci yang paling penting dalam kejayaan.

#3 – Aktiviti Fizikal Yang Sihat

Hanya satu pertiga daripada lelaki Amerika dan wanita yang berumur antara 25 hingga 64 tahun melibatkan diri dalam aktiviti fizikal dan kerap mengikuti Pusat Kawalan Kesihatan Kebangsaan.

Jika anda ingin menjadi seorang yang sihat, gembira, dan produktif, anda perlu libatkan diri dengan  aktiviti yang sihat seperti senaman. Ramai orang pergi ke gim untuk mendapatkan badan yang sihat. Kami telah mendapati bahawa melakukan aktiviti fizikal di pagi hari dapat meningkatkan inspirasi dalam diri seseorang.

Apapun yang anda lakukan, pastikan tubuh anda berada dalam keadaan yang sihat. Dengan adanya senaman yang sihat, anda juga dapat mengurangkan risiko kemurungan, kebimbangan yang tidak menentu, dan tekanan. Jika anda tidak mengambil berat tentang badan anda, setiap aspek dalam kehidupan anda akan menjadi lebih tertekan.

#4 – Mengambil 30 Gram Protein

Donald Layman, professor emeritus pemakanan di University of Illinois, mencadangkan pengambilan makanan sekurang-kurangnya 30 gram protein untuk sarapan pagi. Begitu juga Tim Ferris, dalam bukunya, The 4 Hour Body juga mencadangkan 30 gram protein 30 minit selepas bangun dari tidur.

Menurut Tim, bapanya telah melakukan perkara ini dan telah kehilangan sebanyak 19 pounds dalam tempoh satu bulan.

Makanan yang kaya dengan protein membuatkan anda kenyang lebih lama daripada makanan lain kerana ia  mengambil masa yang lama untuk dihadamkan dalam perut. Selain itu protein juga menyimpan tahap gula darah yang stabil.

#5 – Mandi Dengan Air Yang Sejuk

Rendaman air sejuk dapat meningkatkan kesihatan fizikal dan juga mental. Apabila aktiviti ini kerap dilakukan pada waktu pagi, ia akan memberi kesan positif pada imun, limfa dan peredaran darah  dalam badan anda. Serta meningkatkan penghadaman  dan juga berat badan kerana ia meningkatkan metabolisme anda.

Satu kajian penyelidikan pada tahun 2007 mendapati bahawa  mandi dengan air sejuk secara kerap boleh membantu gejala kemurungan dengan lebih berkesan berbanding ubat-ubatan. Ini kerana air sejuk mencetuskan gelombang mood neurochemicals dalam badan dan membuatkan  seseorang itu jadi lebih gembira.

#6 – Membaca Bahan Ilmiah

Ia adalah satu kebiasaan  bagi orang-orang yang berjaya dengan membaca sekurang-kurangnya satu buku dalam satu minggu.

Orang – orang berjaya percaya dengan mengambil masa 15  minit sehingga 30 minit dengan membaca buku dapat meningkatkan semangat dalam diri anda.

Dalam tempoh jangka masa yang panjang, anda berpotensi untuk menghabiskan beratus-ratus buku dan anda akan dapat pengetahuan yang luas tentang beberapa topik. Dari situ, anda berpeluang untuk melihat dunia dengan cara dan sudut pandang yang berbeza.

#7 – Mengenal Pasti Visi Hidup Anda

Setiap matlamat yang anda perolehi haruslah di tulis sama ada dalam jangka masa pendek atau panjang. Dengan hanya mengambil masa beberapa minit untuk membaca visi, anda akan meletakkan diri  ke arah yang lebih positif.

Dengan membaca matlamat jangka masa  panjang  setiap hari anda akan sentiasa mengambil serius setiap hari. Dengan mengambil serius tentang matlamat anda setiap hari anda akan secara tidak sengaja anda akan melaburkan masa dan tenaga kepada aktiviti-aktiviti yang dekatkan diri dengan matlamat kejayaan anda!

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!