5 Perkara Penting Anda Wajib Tahu Sebelum Memulakan Perniagaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Apabila anda nak buat bisnes, anda mesti lah membuat persediaan yang rapi terlebih dahulu. Untuk menjadi usahawan yang berjaya, ianya tak semudah yang disangka. Anda sentiasa lihat usahawan selalu nya orang yang sentiasa berduit. Tetapi, anda tak pernah tahu apa dugaan yang dihadapi oleh mereka.

Berapa keuntungan yang mereka selalu dapat tiap kali hujung bulan. Berapa banyak jumlah kerugian yang mereka telah alami. Jadi, kali ni saya akan kongsi kan 5 perkara penting yang wajib anda bersedia sebelum memulakan perniagaan sendiri.

 

#1- Validasi pasaran terlebih dahulu

Tidak kira lah betapa unik nya idea bisnes anda, anda kena sentiasa tahu siapakah pesaing yang berada di dalam industri yang sama dengan bisnes anda. Hanya disebabkan anda mempunyai idea bisnes yang bagus, tidak bermaksud orang lain juga tidak mempunyai idea yang sama.

Untuk sentiasa kekal di pasaran, anda kena tahu apa tawaran yang anda boleh berikan kepada pelanggan yang lebih baik berbanding pesaing. Di sebab kan itulah, validasi pasaran terlebih dahulu adalah antara perkara utama yang anda kena bersedia sebelum memulakan sesuatu perniagaan.

 

#2- Merancang kewangan dengan betul

Fasa permulaan dalam perniagaan memerlukan duit yang sangat banyak. Kebanyakan usahawan memulakan perniagaan dengan modal yang sangat terhad. Ini merupakan halangan yang besar kepada banyak pihak. Walaubagaimana pun, banyak pilihan yang ada bagi pemilik bisnes jika tidak mempunyai sumber kewangan yang kukuh. Biasanya, mereka akan meminjam terlebih dahulu daripada ahli keluarga atau kenalan yang terdekat. Jika jumlah yang di inginkan tidak mencukupi, mereka anda meminta dana daripada pelabur.

#3- Beri tumpuan kepada keperluan pelanggan

Sesuatu bisnes akan muncul bila ada masalah yang nak diselesaikan. Fokus kepada siapa pelanggan anda. Apa masalah mereka yang anda boleh selesaikan dan juga bagaimana produk anda boleh memberi impak positif di dalam hidup mereka. Dengan cara ini, anda akan dapat kenal pasti di mana keunikan produk anda yang akan dapat menarik minat pelanggan untuk membeli.

 

#4- Faham mengenai risiko di dalam perniagaan

Untuk permulaan bisnes yang baru, sudah pasti akan ada risiko yang tersendiri. Membuat pengiraan, memahami dan merancang cara untuk mengatasi risiko merupakan langkah penting yang patut di ambil sebelum anda memulakan perniagaan. Ini bermaksud, anda menilai sendiri sebarang risiko di dalam industri bisnes sebelum ianya bergerak maju ke hadapan.

Sebagai contoh, akauntan anda sudah pasti akan menimbangkan mengenai perlindungan liabiliti professional sekiranya pihak klien memfailkan tuntutan mahkamah ataupun mendakwa apabila terdapat kesilapan di dalam pemulangan cukai mereka. Pemilik restoran lebih memerlukan liabiliti am untuk kemalangan dan liabiliti insurans yang boleh membayar untuk tindakan undang-undang.

#5- Pemilihan nama syarikat

Kebiasannya, proses pemilihan nama syarikat akan mengambil masa yang agak panjang. Sudah pasti sebagai usahawan, anda ingin memilih nama yang akan merangkumi kedua-dua dan nilai dan ciri-ciri syarikat anda. Apabila anda sudah mempunyai pilihan nama untuk syarikat, firma penamaan akan bertanya anda lebih lagi soalan. Ini bertujuan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai budaya syarikat yang anda ingin bawa kan dan juga keunikan nama syarikat yang anda pilih.

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!