fbpx

4 Cara Kekalkan Produktiviti Pekerja Semasa Tempoh ‘Work From Home’

“Stay at home and protect yourself and your family. “

Itulah dialog yang disampaikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, pada hari pertama Perintah Kawalan Pergerakan berlangsung. Beliau menggunakan bahasa yang mudah untuk difahami agar masyarakat diluar sana faham dan dapat patuh pada arahan yang diberikan. Sebagai rakyat yang menyokong usaha kerajaan untuk memberhentikan rantaian penularan wabak Covid-19, saya mengajak anda untuk tidak keluar ke mana-mana melainkan terdapat hal-hal yang penting sahaja.

Tidak terkecuali bisnes owner yang mempunyai premis perniagaan. Jika bisnes yang dijalankan tidak termasuk dalam ‘Essential Services’ yang dinyatakan oleh Perdana Menteri maka premis berkenaan harus ditutup. Premis sahaja yang ditutup, bisnes masih lagi boleh beroperasi. Jadi, staf dibenarkan untuk ‘work from home’. Persoalannya, macam mana pula nak kekalkan produktiviti staf kalau kerja dari rumah? Teruskan bacaan sehingga habis.

1#- Wujudkan medium komunikasi secara online

Anda harus manfaatkan medium online yang ada untuk dijadikan alat komunikasi diantara majikan dan staf. Antara aplikasi yang anda boleh gunakan ialah Whatsapp, Telegram, Zoom dan Discort untuk berkomunikasi dan berdiskusi tentang tugas yang perlu staf selesaikan sepanjang tempoh pelaksanaan kerja dari rumah. Selain itu, pastikan anda adakan perjumpaan secara virtual setiap pagi dan petang untuk mereka update daily task serta progress kerja.

Dari sini anda boleh pastikan yang setiap staf jelas dengan tugas masing-masing mengikut waktu kerja yang sama. Pastikan anda lakukan dengan konsisten supaya momentum dapat dikekalkan dan staf sentiasa semangat untuk lakukan tugas dan bukan hanya mahu berehat-rehat atas katil.

2#- Tetapkan target sepanjang kerja dari rumah

Ketika inilah majikan memainkan peranan yang besar untuk menjelaskan tentang perancangan dan tindakan syarikat bagi menghadapi situasi ini. Berterus-terang tentang realiti situasi syarikat dan berikan dorongan kepada mereka untuk terus bekerja mengikut perancangan dan strategi yang telah disusun. Bila kita dah tetapkan target, pastikan mereka tahu jangkaan kita supaya goal kita dan mereka sejajar. Setiap hari pastikan setiap staf membuat senarai kerja yang ingin mereka siapkan pada hari tersebut.

3#- Beri kata-kata motivasi

Semasa situasi genting seperti ini saya percaya ramai yang berasa risau dan gundah-gelana apabila memikirkan masa depan. Lagi-lagi buat mereka yang mempunyai tanggungan dan komitmen yang tinggi setiap bulan. Staf pasti mula tertanya-tanya apa kedudukan mereka dalam syarikat. Adakah perkhidmatan mereka masih diperlukan?

Bagaimana dengan skop kerja sepanjang tempoh krisis? Adakah majikan akan berikan cuti tanpa gaji atau tidak? Banyak persoalan bermain dalam fikiran mereka pada waktu ini. Jadi, sebagai majikan anda perlu kekal tenang dan bijak untuk mengurus situasi seperti ini. Pertama sekali jangan panik. Terus beri galakkan dan suntikkan kata-kata semangat kepada staf.

4#- Langkah adakan mesyuarat secara virtual

Untuk lakukan mesyuarat secara virtual ada langkah yang sendiri. Antara perkara yang anda boleh bersedia sebelum memulakan mesyuarat secara virtual ialah:

  • Sentiasa berpakaian kemas.

Ini bukan sahaja bertujuan untuk kita tampil kemas walaupun berada di rumah. Tapi dalam masa yang sama kita perlu wujudkan aura seolah-olah kita sedang bekerja di pejabat.

  • Sediakan tempat yang selesa

Perkara ini penting untuk meletakkan kita di tempat yang selesa untuk melakukan kerja. Elakkan bekerja di dalam bilik tidur kerana ia akan menjadikan kita tidak produktif.

  • Gunakan aplikasi yang sesuai

Zaman sekarang pelbagai aplikasi yang memudahkan anda untuk melakukan mesyuarat secara virtual dengan mudah. Cari sahaja di Google akan keluar pelbagai jenis aplikasi dan website. Tinggal untuk anda pilih dan gunakan.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!