fbpx

4 Aktiviti Harian Yang Warren Buffet Lakukan Selepas Waktu Bekerja

#1 – Membaca Buku Sekurang-Kurangnya 500 Muka Surat

Untuk menjadi seorang yang berjaya, ilmu merupakan perkara yang paling utama sekali. Menurut Warren Buffet, beliau sering membaca 500 muka surat pada setiap hari, dan dari membaca juga  secara tidak langsung dapat menambah ilmu pengetahuan  dalam diri kita.

Malah, Warren Buffet juga akan mengabiskan masa sebanyak 80 peratus untuk membaca di tempat kerja. Antara bahan bacaan beliau adalah seperti, jurnal, laporan, surat khabar dan juga buku-buku.

Namun, sedarkah anda bahawa tidak ramai di antara kita yang rajin membaca pada setiap tahun. Semua orang mahu berjaya, tetapi tanpa membaca kita mungkin tidak akan dapat pergi dengan lebih jauh.

#2 – Melakukan Senaman Ringan

Memandangkan Warren Buffet memiliki $ 16 billion saham dalam coca-cola, minuman itu merupakan antara minuman kegemarannya pada setiap hari. Selain coca-cola, burger, stik, coklat dan minuman keras juga merupakan makanan kegemaran beliau. Namun, setelah disahkan sakit kanser prostat, doktor telah memberi dua pilihan kepada, sama ada mahu meneruskan kehidupan yang tidak sihat, ataupun sebaliknya.

Walau bagaimanapun, Warren Buffet berjaya melawan segala nafsu dan keinginannya. Beliau memilih untuk mengikut kata doktor, dan mengamalkan kehidupan dengan lebih sihat. Melakukan senaman yang ringan merupakan aktiviti beliau pada setiap hari. Dengan ini, Warren Buffet dapat menewaskan kanser prostat pada tahun 2015 dan hidup dengan lebih sihat pada umur 85 tahun.

#3 – Sentiasa Bersyukur Dan Tidak Membazir

Walaupun Buffet merupakan individu yang kaya raya, beliau juga merupakan salah satu dermawan terbesar di dunia. Segala wang yang didermakan merupakan salah satu kebajikan yang beliau lakukan, serta Buffet juga telah berjanji untuk memberikan 99 peratus daripada hasil kekayaannya sepanjang hayatnya. Selain itu, beliau juga mengamalkan kehidupan yang lebih sederhana serta tidak membazir.

#4 – Bermain Permainan Yang Memerlukan Kesabaran

Selain dari aktiviti di atas yang sering Buffet lakukan, beliau juga gemar bermain permainan yang dapat menguji kesabaran dan juga mindanya. Selain tidak langsung, ianya dapat membantu beliau untuk melihat corak dalam pelaburannya.

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!