3 Prinsip Penting Untuk Membina Pelanggan Yang Setia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram

Membina pelanggan yang setia adalah salah satu strategi untuk pastikan produk anda kekal lama di pasaran. Dengan adanya pelanggan yang setia lah, mereka akan menjadi duta secara tidak rasmi yang akan memperkenal kan produk anda kepada yang lain. Tetapi, untuk membina pelanggan yang setia, ianya tak semudah yang di sangka. Jadi kali ini saya akan kongsi kan 3 prinsip penting untuk membina pelanggan yang setia.

 

#1- Ubah mindset

Benda pertama yang anda harus buat ialah ubah mindset yang ada dalam diri. Kalau dahulu, anda selalu layan pelanggan sebab nak duit dari mereka, cuba tukar kepada mindset anda layan pelanggan disebabkan nak bagi mereka kehidupan yang lebih baik. Mindset ni sangatlah penting sebab anda akan rasa penat untuk bina pelanggan yang setia kalau asyik fikir nak dapat kan duit yang cepat.

Ini adalah antara strategi bisnes yang diguna pakai oleh jenama yang dah berada lama di pasaran. Jenama mereka kekal lama di pasaran di sebabkan mereka mempunyai sekumpulan pelanggan setia yang turut membantu menaikkan jenama mereka kepada orang lain. Disebab kan itulah, membina pelanggan yang setia ni termasuk di dalam aktiviti strategi bisnes dalam jangka masa panjang.

 

#2- Buka ruang komunikasi dengan pelanggan

Ianya sangat mudah untuk membina pelanggan yang setia bila pelanggan ada cara untuk berkomunikasi dengan anda. Apabila anda mempunyai ruang untuk berkomunikasi dengan pelanggan, anda akan dapat tahu maklum balas mereka mengenai produk. Ini juga akan memudahkan anda untuk mengenali pelanggan dengan lebih baik lagi.

Sebagai contoh, anda boleh lah memberi borang maklum balas kepada pelanggan apabila mereka membeli produk dengan anda. Dengan cara ini, anda juga akan dapat idea apa penambah baikan yang boleh di buat di dalam produk. Apabila anda memberi peluang kepada pelanggan untuk berkomunikasi, ianya akan menjadi lebih mudah untuk membina pelanggan yang setia. Ini kerana pelanggan sangat suka kepada jenama yang sangat prihatin tentang pengalaman mereka selepas menggunakan sesuatu produk.

 

#3- Tawarkan after sales service

Pastikan team anda sangat terlatih untuk berikan customer service yang bagus kepada pelanggan. Jika anda mempunyai agen, stokis atau pun dropship, sangat disarankan agar anda mempunyai satu modul khas SOP melayan pelanggan supaya standard customer service yang pelanggan dapat itu bagus. Ini bertujuan untuk pastikan pelanggan mendapat kualiti layanan yang sama dan sama seperti dari HQ. Layanan yang diberikan kepada pelanggan after sales service akanĀ  mempengaruhi persepsi pelanggan terhadap jenama yang kita bawa.

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!

Leave a Reply

Langkah Tepat Untuk Scale-Up Bisnes Anda 10x Ganda!

Nak belajar formula ‘business growth’ (bukan motivasi), dan rahsia kejayaan membina jenama yang bertahan lama? Daftar sebagai VIP Hasbul Brothers untuk terima newsletter bersiri bernilai 4 angka secara PERCUMA!